FAMILIOKRATIJA: Novi grčki premijer Micotakis kao balkanski Tramp?

FAMILIOKRATIJA: Novi grčki premijer Micotakis kao balkanski Tramp?

AP Photo/Thanassis Stavrakis


Nova demokratija Kirjakosa Micotakisa ostvarila je impresivnu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, piše Index.hr.

Kako piše ovaj list, Siriza Aleksisa Ciprasa deklarisala se kao radikalna levica, dok se ND predstavljala kao stranka desnog centra kakve su širom Evrope vladale od kraja Drugog svetskog rata, menjajući se na vlastima sa socijaldemokratskim strankama.

Povezane vestiKo je novi grčki premijer

ND se na vlasti menjao sa PASOK-om od obnove grčke demokratije od 1974. do 2015., kad je PASOK doživio potpuni politički potop zbog dužničke krize u koju je zemlja upala i teških mera štednje. Index navodi da je propast PASOK-a postao simbol za urušavanje socijaldemokratskih stranaka u Europi, a taj trend je po grčkoj stranci dobio i naziv “pasokizacija”.

Nova demokratija morala je da ponudi biračima drugačiju opciju, pa je počela da su udaljava od ideologije Sirize.

Kako piše portal Politico u članku “Grčki trojanski Tramp”, Micotakis je i došao na čelo ND-a zahvaljujući ultradesnom krilu ove stranke koje predvode Samaras i Adonis Georgiadis, bivši ministar zdravlja u Samarasovoj vladi.

Tako je dok je Cipras kao premijer skretao Sirizu sve više prema centru, ND skretao sve više udesno u skladu s valom populizma koji je u poslednjih nekoliko godina preplavio zapadne zemlje, od Mađarske do SAD-a.

Shutterstock

Shutterstock

Osim standardnih desničarskih tema poput protivljenja daljoj imigraciji i davanju prava LGBT manjini, ND je kapitalizovala na sporazumu koji je Cipras potpisao s vladom Makedonije na temelju kojeg je ova zemlja bivše Jugoslavije promenila ime u Severna Makedonija, što je izazvalo ogorčenje grčkih nacionalista.

Upravo to nezadovoljstvo uspeo je da iskoristi Micotakis. Pomalo zbunjujuće u pobedi ND-a je što samog Micotakisa više prati reputacija prozapadnog liberala i reformatora bliskog poslovnim krugovima nego tvrdokornog nacionalista.

Povezane vestiPreliminarni rezultati izbora u Grčkoj

Njegov povratak obeležava i povratak “familiokratije” u grčkoj vladi, tradicije koju je Aleksis Cipras prekinuo kada je stupio na vlast u dobi od 40 godina. Pitanje je hoće li sada Micotakis uspeti da zauzda ekstremiste u svojim redovima ili Grčku čeka novo razdoblje polarizacije i razdora koje će ugroziti ionako krhki oporavak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar