NOVI MEĐUNARODNI INCIDENT: Iran zaplenio naftni tanker u Persijskom zalivu

NOVI MEĐUNARODNI INCIDENT: Iran zaplenio naftni tanker u Persijskom zalivu

AP Photo/Nabil al-Jurani


Snage iranske Revolucionarne garde saopštile su da zaplenile “strano plovilo” u Persijskom zalivu, koje je krijumčarilo milion barela nafte, prenosi RT.

Ta zaplena događa se u sred krize s tankerima u tom zalivu koja traje već dva meseca i koja je na ivicu sukoba dovela Iran i SAD.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je presrela plovilo blizu ostrva Larak, koje se nalazi u Ormuškom moreuzu, odnosno u iranskim vodama. Prema izveštaju iranske državne TV, brod je zaplenjen 14. jula.

Povezane vestiNestao tanker sa radara

Međutim, garda je odbila da kaže u čijem vlasništvu je zaplenjeni tanker. Navedeno je samo još da je s brodom zarobljeno i 12 članova posade.

Podsetimo, prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske Arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je usledio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Povezane vestiMože li Iran da napravi atomsku bombu

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplenila je iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU.

Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar