Novi Zeland 100 dana bez ijednog novog slučaja koronavirusa

Novi Zeland 100 dana bez ijednog novog slučaja koronavirusa

EPA-EFE/DANIEL HICKS NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT


Novi Zeland obeležio je 100 dana od kako je suzbijeno širenje koronavirusa, čime je ova zemlja postala svetao primer svetu kojim hara opaka bolest.

U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove – utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči sa nekom budućom epidemiološkom korona-krizom.

Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na korona virus, uvedene su striktne i oštre restriktivne mere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspeo da spreči širenje zaraze.

EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

U poslednja tri meseca novi slučajevi koronavirusa evidentirani su samo kod retkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

“Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gde god u svetu imate uspešnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji – medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva”, istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

Povezane vesti – ŽENA KOJA POSLE MASAKRA NIJE HTELA DA SE KRIJE IZA KAMERE

On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rešenjima ugledajući se na Novi Zeland.

 EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI  AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana sa pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Jasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspešan primer.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.

Zbog toga su stoti dan od kako je suzbijeno širenje koronavirusa, mnogi građani Novog Zelanda obeležili osećanjima zahvalnosti i olakšanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar