Novi Zeland suspendovao kontakte sa vojnim vlastima Mjanmara

Novi Zeland suspendovao kontakte sa vojnim vlastima Mjanmara

EPA-EFE/BEN MCKAY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT


Novi Zeland je suspendovao kontakte sa vojnim vlastima Mjanmara i uveo zabranu na putovanja liderima vojne hunte, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardern i istakla da će se vlada pobrinuti da program pomoći ne bude povezan, niti u korist vojnog režima.

“Poručujemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći odavde sa Novog Zelanda, a ono što jeste u našoj moći je da suspendujemo kontakte sa vrhom vojnog režima i postaramo se da sredstva koja izdvajamo za Mjanmar ni na koji način ne budu na raspolaganju vojnom režimu”, rekla je Ardernova.

Povezane vesti – Biraj kako general naređuje

Podsetila je da je od 2018. do 2021. godine Novi Zeland izdvojio oko 30 miliona američkih dolara za Mjanmar, prenosi Rojters.

Ministarka spoljnih poslova Novog Zelanda Nanaja Mahuta uputila je apel vojnoj hunti na Mjanmaru da odmah oslobodi političke lidere i ponovo uspostavi civilnu vlast u zemlji.

Vojni lider Mjanmara Min Aung Hlenga, obećao je da će dozvoliti održavanje novih izbora i nakon njih predati vlast u nadležnost onih koji budu pobedili, ali je i zatražio prekidanje masovnih demonstracija u zemlji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar