Svet
02.06.2023. 15:12
Beta-AP

Kada je nešto važno

Kontrola nuklearnog naoružanja: Bela kuća i Rusija zajedno?

Nuklearka
Izvor: Shutterstock

Bela kuća je spremna da razgovar s Rusijom bez preduslova o budućem okviru za kontrolu nuklearnog naoružanja, iako sprovodi kontramere kao odgovor na odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da suspenduje poslednji ugovor o tome izmeđi dve zemlje.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven danas će u obraćanju Asocijaciji za kontrolu naoružanja jasno ukazati da administracija predsednika Džozefa Bajdena želi razgovore o izgradnji novog okvira kontrole nuklearnog naoružanja, rekla su dva visoka američka zvaničnika koja znala šta će reći.

Pritisak Bele kuće na Moskvu oko kontrole nuklearnog naoružanja dolazi dan nakon što je administracija objavila nove kontramere zbog ruske suspenzije učešća u sporazumu Novi START u februaru. 

Američka administracija je uzvratila na rusku suspenziju Novog nuklearnog sporazuma START, objavivši da poništava vize ruskim nuklearnim inspektorima, odbija nerešene zahteve za nove posmatrače i poništava standardna odobrenja ruskim avionima za ulazak u američki vazdušni prostor.

Stejt department je saopštio da preduzima te i druge korake kao odgovor na rusko "tekuće kršenje" Novog START-a, poslednjeg preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dve zemlje, koje su trenutno u ozbiljnom sukobu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Putin je u februaru objavio da suspenduje saradnju u okviru sporazma Novi START u vezi s inspekcijama nuklearnih bojevih glava i raketa u jeku velikih tenzija između Vašingtona i Moskve oko ruske invazije Ukrajine. Rusija je međutim navela da će poštovati ograničenja o količini nuklearnog naoružanja predviđena tim ugovorom.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su da će Saliven istaći da SAD ostaju posvećene pridržavanju sporazumu START ako ga Rusija bude poštovala ali da će takođe naznaćiti da su SAD otvorene za dijalog oko novog okvira za upravljanje nuklearnim rizicima kada ugovor istekne u februaru 2026.

Zvaničnici su rekli da je Bajdenova administracija spremna da se drži ograničenja broja bojevih glava dok ne istekne ugovor. Dogovor o detaljima o okviru posle 2026. će komplikovati američko-ruske tenzije i rastuća nuklearna snaga Kine.

Kina sada ima oko 410 nuklearnih bojevih glava, navodi godišnja analiza Saveza američkih naučnika. Pentagon je u novembru prošle godine procenio da bi broj bojevih glava u Kini mogao da poraste na 1.000 do kraja decenije i na 1.500 do 2035.

Obim kineskog arsenala i to da li je Peking spreman da uđe u suštinski dijalog će imati uticaj na budući stav SAD i sposobnost Vašingtona da postigne bilo kakav sporazum sa Rusima, rekli su zvaničnici.

Američko-kineski odnosi nategnuti su posle američkog obaranja kineskog špijunskog balona iznad SAD ranije ove godine, tenzija oko statusa Tajvana, američke kontrole izvoza naprednih čipova i drugih pitanja.

Ugovor Novi START koji su tadašni predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisali 2010. godine ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih raketa i bombardera i predviđa inspekcije obe strane da se proveri pridržavanje tih odredbi.

Inspekcije nisu sprovođene od 2020. zbog pandemije kovida-19. Razgovori o njihovom nastavku trebalo je da se održe u novembru 2022. ali ih je Rusija naglo otkazala, navodeći kao razlog rusku podršku Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve