Svet
22.05.2023. 21:50
Beta-AP

Ozbiljno upozorenje

"Situacija u ukrajinskoj nuklearki je krajnje osetljiva"

1
Izvor: Shutterstock

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje "krajnje osetljiva", nakon što je ona nekoliko sati bila bez spoljnog napajanja električnom energijom.

Nakon što je najveća nuklearna elektrana u Evropi satima  radila na dizel generatorima za vanredne situacije, jer je sedmi put od početka ruske invazije ostala bez spoljnog napajanja strujom, Grosi je rekao da je to još jedan podsetnik o tome šta je ulog u okupiranoj elektrani.

"Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi", kazao je Grosi, ponovo apelujući da u toj oblasti ne bude borbi ukrajinskih i ruskih snaga.

U elektrani, koju su zauzele ruske snage, raspoređeno je osoblje IAEA.

Iako je ugašeno šest nuklearnih reaktora elektrane, dodatno zaštićenih kako ne bi bili oštećeni od zalutalih granata ili raketa, prekid u snabdevanju električnom energijom može da onesposobi sisteme za hlađenje koji su od ključnog značaja za bezbednost reaktora, čak i kada su ugašeni.

Dizel generatori za vanredne situacije, za koje zvaničnici kažu da 10 dana mogu da drže elektranu funkcionalnom, nisu potpuno pouzdani.

Oružane borbe oko elektrane, posebno artiljerijska vatra, podstakle su strahovanja da bi moglo da dođe do katastrofe poput one u Černobilju 1986. godine, takođe na teritoriji Ukrajine. Tada je usled eksplozije reaktora radijacija kontaminirala ogromno područje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hoće li zona oko Fukušime zauvek ostati pusta
1

12 godina od katastrofe

01.04.2023. 18:40

Hoće li zona oko Fukušime zauvek ostati pusta

Zvanično je u malim delovima japanskog grada kod razorene nuklearne elektrane Fukušima ukinuta zabrana ulaska i priređena je svečanost povodom početka sezone cvetanja trešanja u toj oblasti, čemu je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, ali je pod velikim znakom pitanja da li će se stanovnici ikada vratiti u taj deo.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve