Život
24.08.2022. 17:50
R.E.

Neverovatno

Černobilj: I posle skoro 40 godina pečurke u Nemačkoj radioaktivne

pecurke.png

Od černobiljske katastrofe prošlo je više od 36 godina, ali radioaktivni materijal koji je izbacila još može da se nađe u bavarskim šumama. Nemački naučnici su, naime, u divljim pečurkama pronašli trag metala sa "potpisom" eksplozije iz 1986.

Rezultati najnovije studije nemačke kancelarije za zaštitu od zračenja (BfS) ukazuju na to da su pečurke i danas kontaminirane izotopom cezijum-137 iz nuklearne elektrane u Černobilju, prenosi DPA.

Taj teški metal se unosom akumulira u koštanom tkivu i oštećuje genetski materijal. Dugoročno, može da izazove rak kostiju i leukemiju. BfS zbog toga svake godine ispituje divlje jestive pečurke na osam lokacija u Bavarska.

Brdovite šume Mitenvala na granici sa Austrijom i Donaumos jugozapadno od Ingolštata, i danas su žarišta su radioaktivnosti u pečurkama.

Na pojedinim mestima izmereno je više od 4.000 bekerela cezijuma-137 po kilogramu pečuraka. Dozvoljena granica za prodaju pečuraka je 600 bekerela.

Mada zvuči strašno, te brojke su ipak male i rizik po zdravlje čoveka je minimalan, pod uslovom da konzumira umerenu količinu pečuraka.

Predsednica BfS Inge Paulini stoga skupljačima pečuraka u Bavarskoj preporučuje da ih jedu umereno i "izbegnu nepotrebno izlaganje radijaciji."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slučaj "Vinča": Šta se zapravo dogodilo u srpskom Černobilju
Radijacija

Goran Milašinović

13.06.2022. 08:15

Slučaj "Vinča": Šta se zapravo dogodilo u srpskom Černobilju

Teško da ćete u Srbiji, ali i širom sveta pronaći nekoga ko nije čuo za Černobilj i katastrofu koja se tamo desila 1986. godine. S druge strane, i u Srbiji, a pogotovo izvan nje, retko ko zna za akcident koji se odigrao u Institutu "Vinča“ 1958. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve