Svet
30.12.2022. 13:42
Beta

Video poziv

O čemu su razgovarali Putin i Si Đinping

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Mikhail Klimentyev

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tokom video susreta sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da hoće da ojača vojnu saradnju sa Kinom, hvaleći otpor Moskve i Pekinga zapadnim pritiscima.

"U kontekstu zapadnih pritisaka i provokacija bez presedana mi branimo naše principjelne stavove", rekao je Putin u razgovoru sa Sijem.

Prema njemu "koordinacija Moskve i Pekinga na medjunarodnoj sceni služi za stvaranje pravednog svetskog poretka zasnovanog na medjunarodnom pravu".

"Vojna i tehnička saradnja koja doprinosi bezbednosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regionima ima posebno mesto u rusko-kineskoj saradnji", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je zatim istakao da dve zemlje imaju nameru da ojačaju saradnju oružanih snaga.

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Mikhail Klimentyev

Suočena sa teškim zapadnim sankcijama zbog ofanzive na Ukrajinu, Rusija poslednjih meseci nastoji da ojača svoje veze s azijskim zemljama, posebno sa Kinom, koja se medjutim ipak uzdržava od pružanja podrške ruskom napadu na Ukrajinu, navodi agencija Frans pres.

Putin je takođe objavio da će njegov kineski kolega doći u "državnu posetu" Rusiji u proleće 2023, što će biti prva poseta od početka pandemije kovida-19.

Moskva i Peking se predstavljaju kao geopolitička kontrateža SAD-u i njegovim saveznicima. Oni su sproveli više zajedničkih vojnih vežbi poslednjih meseci, medju kojima pomorske manevre ove nedelje u Istočnom kineskom moru.

Rusija se takođe trudi da poveća isporuku gasa kineskoj privredi, velikom potrošaču energenata, s obzirom da su Evropljani rešeni da se oslobode svoje zavisnosti od ruskih energenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je nemački predsednik zvao Si Đinpinga
1

Sat vremena razgovora

21.12.2022. 02:05

Zbog čega je nemački predsednik zvao Si Đinpinga

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je telefonom kineskog kolegu Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na predsednika Rusije Vladimira Putina da bi se okončala ruska ofanziva na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve