Godišnjica Hirošime: Gradonačelnik traži nuklearno razoružavanje Japana

Godišnjica Hirošime: Gradonačelnik traži nuklearno razoružavanje Japana


U Hirošimi je danas obeleženo 74. godina od američkog napada atomskom bombom, a tokom ceremonije gradonačelnik tog grada Kazumi Macui podsetio je japansku vladu da bi trebalo da se pridruži ugovoru UN o zabrani nuklearnog oružja.

Kyodo News via AP

Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50.000 građana, preživelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi Kjodo.

Pročitajte još: Autogenocid Crvenih kmera, brutalni zločini u Kambodži

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu, tačno u vreme kada su SAD 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hirošimu, koja je usmrtila 140.000 ljudi.

“Širom sveta, vidimo da je egocentrični nacionalizam u usponu, tenzije pojačane međunarodnim rivalstvom, a da se nuklearno razoružavanje zaustavlja”, rekao je Macui na ceremoniji.

Japan Hiroshima

On je pozvao vladu Japana da se pridruži sporazumu UN o nuklearnom naoružanju.


“Pozivam vladu jedine zemlje koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se prodruže zahtevu preživelih i da potpiše i ratifikuje sporazum. Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati liderstvo u preduzimanju sledećeg koraka prema svetu oslobođenom od nuklearnog oružja”, rekao je Macui.

Japan Hiroshima

Japanski premijer Šinzo Abe nakon ceremonije održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sporazum ne predstavlja “realnost o bezbednosti”.

Japan Hiroshima

Abe je na ceremoniji rekao da će Japan raditi kao “medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i onima koje ga nemaju”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar