Svet
28.12.2021. 13:05
Tanjug

Kurc među prvih pet

Objavljena lista najkorumpiranijih političara 2021. godine

Sebastijan Kurc 28.12.2021.
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" (OC CRP) uvrsto je bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara 2021. godine.

Prvi na listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim sledi doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsednik Bašar al Asad, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i onda Kurc.

Kurc je ušao među prvih pet najkorumpiranijih političara sveta od 1.167 "nominovanih".

Komisija sastavljena od šest novinara i naučnika, koji se bave korupcijom i o tome izveštavaju, i pored rekordnog broja "nominovanih" lidera, jednoglasno su, po prvi put posle jedne decenije, izabrali Lukašenka.

Kada je reč o Kurcu, OC CRP je napravio grešku, jer je na sajtu nekadašnjeg kancelara predstavio kao lidera desničarske Slobodarske partije Austrije, čiji su "vodeći članovi "pali" zbog afere "Ibica".

Inače Kurc je 9. oktobra podneo ostavku na mesto kancelara i u decembru se povukao iz politike, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih devet saradnika zbog korupcije i pronevere.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li ste nekada dali mito? (ANKETA)
Mito, korupcija

Borba protiv korupcije

09.12.2021. 15:08

Da li ste nekada dali mito? (ANKETA)

Od usvajanja Кonvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije 2003. godine, 9. decembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve