Svet
27.10.2017. 13:49
R.E./RTS

OBJAVLJENI POVERLJIVI DOKUMENTI O UBISTVU KENEDIJA: Ovi detalji su šokirali sve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB-a koji je bio odgovoran za ubistva, dva meseca uoči atentata na Kenedija, a FBI veruje da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize ili pasoša Osvaldu

Planovi CIA o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR-a od raketnog napada SAD i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, koji je optužen za ubistvo američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija - neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad poverljivih dokumenata.

O sadržaju dokumenata piše britanski Telegraf, dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

(VIDEO) NOVI DETALJ O UBISTVU KENEDIJA: Tajni agenti bili pijani dan pre atentata

Iako su istoričari upozorili da obelodanjena dokumenta verovatno ne sadrže "bombastična" otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjene teorije zavere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, između ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima.

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB-a koji je bio odgovoran za ubistva, dva meseca uoči atentata na Kenedija, a FBI veruje da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenta se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su navodno sovjetski zvaničnici rekli da Li Harvi Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom i opisali su ga kao "neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom" negirajući da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodeljeno sovjetsko državljanstvo.

MISTERIJA KENEDI: Koga štite FBI i CIA?

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, verovao da je reč o puču ultradesnice u SAD, te da to nije delo jednog čoveka već pažljivo planirane kampanje u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez posle Kenedijeve smrti strepeo da bi, u odsustvu liderstva, "neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR".

Saradnja sa "mafijaškim resursima" kao način ubistva Kastra

Među najzanimljivijim tek obelodanjenim dokumentima su i ona koja bacaju svetlo na razne aktivnosti Kenedijeve administracije kao što su njeni tajni pokušaji da uništi vladu Fidela Kastra na Kubi, navodi londonski dnevnik.

Naime, u "rezimeu činjenica koje je sakupio izvršni direktor Komisije CIA u vezi sa mogućom umešanošću u planove u ubistvima stranih lidera" iz 1975, navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa "mafijaškim resursima" kao način ubistva kubanskog lidera.

Komisija je, stoji u dokumentima, tada utvrdila da su agenti CIA bili umešani u planove u toj zemlji sa pojedinim građanima i drugima u nastojanju da ubiju premijera Kastra.

Otkriveno je i da je na sastanku septembra 1962. grupa Kenedijevih visokih pomoćika, među kojima je bio i njegov brat Robert kao javni tužilac, razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade, a CIA je bila zadužena da razmotri mogućnost sabotaže delova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.

Među dokumentima je i jedan na više od 400 strana koji opisuje ljude praćene kao potencijalne pretnje po Kenedija i njegovog naslednika, Lindona B. Džonsona.

Iz obelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za pretnje smrću Li Harviju Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Takođe se saznaje i da je Lindon Džonson 1975. godine tvrdio da je Kenedi ubijen iz osvete za ubistvo vijetnamskog predsednika Ngo Din Dijema.

Neka dokumenta su do poslednjeg trenutka zadržavana u tajnosti, a neki navodi nagoveštavaju da je nekoliko stotina sada objavljenih dokumenta prvobitno trebalo da prikrije istragu o Osvaldovoj poseti Meksiko Sitiju, navodi Telegraf.

U svakom slučaju, federalni agenti su mahnito vrebali svaku, i najbezazleniju dojavu, glasine i tragove širom sveta u danima nakon ubistva Kenedija 22. novembra 1963, zaključuje se iz dosad tajnih dokumenata.

I Merilin Monro tema u objavljenim dokumentima

Na osnovu analize obelodanjenih dokumenata, portal Politiko u svom evropskom izdanju navodi da je mlađi brat predsednika Kenedija, Robert F. Kenedi, svojevremeno upozoren o predstojećem objavljivanju knjige u kojoj se iznose detalji o njegovom "bliskom odnosu" sa filmskom divom Merilin Monro.

U memorandumu koji mu je tada upućen, Robert Kenedi, koji je u to vreme bio javni tužilac, upozoren je da knjiga pod naslovom "Neobična smrt Merilin Monro" Frenka Kapela, koja je objavljena 1964, obiluje aluzijama na taj par.

Među objavljenim dokumentima nalaze se i ona vezana za Martina Lutera Kinga Mlađeg, dobro poznate mete FBI.

Jedan od takvih dokumenata, čiji je početak značajno redigovan, obuhvata stranice datirane na 18. i 19. maj 1966, s listom od 18 imena i brojevima telefona osoba koje su učestvovale u telefonskim razgovorima sa Kingom, prenosi portal Politiko.

Još jedan dokument, koji je takođe prilično redigovan, pruža uvid u zabrinutost FBI u vezi sa Kingovim odnosima s komunističkim pokretima, a pokazuje i da je praćen Kingov uticaj na međunarodnoj sceni čak i nakon njegovog ubistva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve