Svet
16.09.2022. 10:24
Beta-AFP

600 miliona dolara

Od SAD nove sankcije Rusiji i nov paket pomoći Ukrajini

1
Izvor: Beta / AP / Leo Correa

Američke vlasti saopštile su u četvrtak da su uvele novu seriju sankcija protiv 20-ak ruskih zvaničnika, među kojima su bankari, jedna neonacistička paravojna grupa i saradnica bliska ruskom predsedniku Vladimiru Putinu optužena da je koordinisala prisilno raseljavanja ukrajinske dece.

"SAD će nastaviti da preduzimaju jake mere kako bi Rusiju pozvale na odgovornost za ratne zločine, zverstva i agresiju" u Ukrajini, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Oko 22 zvaničnika i grupa stavljeno je na crnu listu SAD, među kojima i rođaci čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koji je i sam već na tom spisku, kao i visoki zvaničnici ruskog bankarskog sistema, uključujući Vladimira Komleva koji vodi sistem plaćanja "Mir".

Sankcije su odnose na blisku saradnicu ruskog predsednika Mariju Lvovu-Belovu, koja je na čelu ruske predsedničke komisije za prava dece. Ona je optužena da je "koordinisala prisilno preseljenje hiljada ukrajinske dece u Rusiju".

Na crnoj listi je "Task Force Rusich", označena kao neonacistička paravojna grupa povezana sa grupom Vagner. Optužena je da je učestvovala u borbama zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini, posebno u blizini Harkova, na severoistoku.

Nakon ove objave, Bela kuća je u petak potvrdila novi paket vojne pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara, uglavnom municije za artiljerijske sisteme koje ukrajinske snage već koriste.

U saopštenju za štampu, američka izvršna vlast je ne navodeći detalje saopštila da je ovlastila Pentagon da koristi svoje zalihe za isporuku opreme i usluga Ukrajini, kao i obuku.

Pentagon je saopštio da će u novu tranšu vojne pomoći Ukrajini biti uključene precizne rakete za artiljerijske sisteme Himars i granate kompatibilne sa drugim sistemima dostupnim ukrajinskim snagama.

SAD šalju Ukrajini i radare, oklopna vozila, sisteme protiv bespilotnih letelica i opremu za razminiranje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve