Svet
14.09.2022. 10:35
Beta-AP

Depeša Stejt departmenta

"Putin potrošio više od 300 miliona dolara da tajno utiče na svetsku politiku"

Manipulacija
Izvor: Shutterstock

Rusija je tajno potrošila više od 300 miliona dolara od 2014. godine da pokuša da utiče na političare i zvaničnike u više od dvadeseet zemalja, naveo je Stejt department u novoobjavljenoj depeši.

Depeša objavljena u utorak navodi novu obaveštaju procenu tajnih globalnih napora Rusije da podrži politike i partije koje Moskva smatra da su joj naklonjenje. U njoj se ne navode konkretne ruske mete, ali se kaže da SAD pružaju poverljive informacije jednom broju zemalja.

Ovo je najnoviji pokušaj administracije predsednika Džoa Bajdena da skine oznaku tajnosti sa obaveštajnih podataka o ruskim vojnim i političkim ciljevima, od kada su napravljene procene, koje su se na kraju pokazale tačnim, da će Rusija pokrenuti novi rat protiv Ukrajine. 

Mnogi od vodećih Bajdenovih bezbednosnih zvaničnika imaju veliko iskusvo u suprotstavljanju Moskvi i služili su u vladi kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo opsežne kampanje da bi uticao na američke predsedničke izbore 2016. i 2020. 

Jedan visoki državni zvaničnik ukazao je na navode o ruskom uticaju u nedavnim izborima u Albaniji, Bosni i Crnoj Gori, istočnoevropskim zemljama koje su bile pod istorijskim pritiscima Moskve, navodi AP. 

Za razliku od objavljenih napora stranih država da lobiraju za inicijative koje im se sviđaju, ruski prikriveni uticaj uključuje upotrebu raznih organizacija preko kojih se ulivaju pare za izabrane politike ili političare, navodi se u depeši.

Tu su uključeni instituti u Evropi i državne firme u centralnoj Americi, Aziji, Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Zvaničnik koji je želeo da mu se ne navodi ime, dao je brifing novinarima i odbacio poređenje između ruskih aktivnosti i sadašnjeg američkog finansiranja medija i političkih inicijativa.

Putin koristi ogromne sume novca u pokušaju da manipuliše demokratijama iznutra, rekao je taj zvaničnik. 

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nazvao je prikriveno rusko finansiranje "napadom na suverenitet".

"Radi se o naporu da se okrnji spospobnost ljudi širom sveta da biraju vlade koje samatraju da će ih najbolje predstavljati, da će predstavljati njihove interese i njihove vrednosti", rekao je Prajs.

Stejt department je preduzeo neuobičajen korak objavljivanjem diplomatske depeše koja je u ponedeljak poslata mnogim američkim ambasadama i konzulatima u inostranstvu, mnogim od njih u Evropi, Africi i Južnoj Aziji, i izneo svoju zabrinutost.

Prema depeši obaveštajni zvaničnici veruju da je Rusija planirala da prebaci najmanje još više stotina miliona dolara da finansira partije i zvaničnike koji su joj naklonjeni širom sveta.

U depeši se ne navodi kako su došli do ukupne cifre od 300 miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svi Putinovi (bivši) ljudi
Vladimir Putin i Anatolij Čubajs 13.6.2022.

Rat u Ukrajini

14.06.2022. 12:37

Svi Putinovi (bivši) ljudi

U petak, 3. juna, bez događaja koji bi promenili ratnu sreću, evidentirano je stotinu dana od ruske agresije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve