Svet
12.01.2022. 10:54
Tanjug

Svedočenje

Odbegli vojnik tvrdi: Poljska vojska ubila 240 migranata

MIgranti
Izvor: Shutterstock

Poljska vojska ubila je više od 240 migranata na granici sa Belorusijom, tvrdio je odbegli poljski vojnik Emil Čečko u svedočenju pred beloruskim istražnim komitetom.

"Tokom istrage u krivičnom postupku, Emil Čečko je rekao da je od 8. juna 2021. godine, zajedno sa svojim kolegama, učestvovao u organizovanim ubistvima u pograničnom pojasu i kod sela Semjanovka. Prema rečima vojnika, on je upoznat sa ubistvom više od 240 ljudi", navodi se u saopštenju tog komiteta, a prenosi agencija RIA Novosti.
 

U Poljskoj je 29. decembra potvrđena optužnica protiv ovog vojnika koji je prebegao u Belorusiju.

Čečko je priveden 16. decembra u pograničnom području, da bi potom zatražio politički azil od Belorusije zbog "neslaganja sa aktuelnom politikom Poljske u pogledu migracione krize i prakse nehumanog postupanja prema izbeglicama".

On je optužio zvaničnu Varšavu za sistematska ubistva migranata i dvojice dobrovoljaca, a priznao je i da je i sam bio primoran da puca u izbeglice.

Poljske vlasti su ga optužile za dezerterstvo i stavile na poternicu. Preti mu do 10 godina zatvora.

Prošlog leta, na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama, pojačao se priliv izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da se probiju ka Zapadnoj Evropi.

Situacija je eskalirala početkom novembra, kada se oko 2.000 ljudi okupilo kod žičane ograde. Tada su poljske snage bezbednosti osujetile nekoliko pokušaja proboja, navodi agencija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa Franja o migrantima: Donose raznolikost, kao mozaik
papa, 11. 11. 2021.

Poziv na solidarnost

12.11.2021. 11:05

Papa Franja o migrantima: Donose raznolikost, kao mozaik

Papa Franja je obnovio svoj poziv Evropi da pokaže solidarnost sa migrantima, rekavši da "raznolikost koju oni donose na kontinent obnavlja evropske gradove kao prelep mozaik, koji ne bi trebalo da bude oštećen ili iskvaren predrasudama ili mržnjom".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve