Svet
12.11.2021. 11:05
R.E.

Poziv na solidarnost

Papa Franja o migrantima: Donose raznolikost, kao mozaik

papa, 11. 11. 2021.
Izvor: ANSA / RICCARDO ANTIMIANI

Papa Franja je obnovio svoj poziv Evropi da pokaže solidarnost sa migrantima, rekavši da "raznolikost koju oni donose na kontinent obnavlja evropske gradove kao prelep mozaik, koji ne bi trebalo da bude oštećen ili iskvaren predrasudama ili mržnjom".

Poglavar Rimokatoličke crkve tokom sastanka sa evropskim katoličkim misionarskim grupama nije spomenuo najnoviju migrantsku krizu na istočnoj granici Poljske, navodi agencija AP.

Stotine i verovatno hiljade tražilaca azila, kako navodi agencija, većina sa Bliskog istoka, okupili su se duž beloruske granice sa Poljskom dok se politički sukob između dve zemlje intenzivira.

Papa je većinu svojih primedbi usmerio na istoriju italijanske migracije, podsećajući na svoju istoriju kao potomka italijanskih imigranata u Argentini.

Kako je kazao papa Franja, istorija jasno pokazuje da je Evropa zajednički dom mnogima, i pozvao je Evropu da revitalizuje svoj poziv na "solidarnost i supsidijarnost danas."

"Čak ni Crkva u Evropi ne može da ne uzme u obzir milione italijanskih i stranih migranata koji obnavljaju lice gradova i država", ukazao je on.

San o ujedinjenoj, raznolikoj Evropi "prelep je mozaik, koji ne bi trebalo da bude uprljan ili pokvaren predrasudama ili mržnjom'', istakao je papa Franja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa: Ne šaljite migrante nazad u Libiju i nehumane kampove
Papa

"Saosećam se"

24.10.2021. 17:45

Papa: Ne šaljite migrante nazad u Libiju i nehumane kampove

Papa Franja uputio je molbu da se prekine sa praksom vraćanja u Libiju migranata koji su spašeni na moru, i pozvao međunarodnu zajednicu da pronade konkretne načine za upravljanje migracionim tokovima u Sredozemnom moru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve