Svet
09.06.2022. 17:10
Beta / AP

Evropski sud pravde

Odlučeno: Britanci u EU nemaju pravo glasa

Glasanje
Izvor: Shutterstock

Evropski sud pravde presudio je da britanski državljani koji žive u Evropskoj uniji (EU) nemaju pravo da glasaju ili da se kandiduju za funkcije u Uniji osim ako ne dobiju evropsko državljanstvo.

U Evropi je živelo više od milion Britanaca, a mnogi su se protivili Bregzitu u januaru 2020. godine.

Pitanje je pokrenula Britanka koja živi u Francuskoj više od tri decenije, ali je izbrisana sa biračkog spiska nakon Bregzita i nije mogla da glasa na lokalnim izborima u martu 2020. Ona je odbila da aplicira za francusko državljanstvo.

Ta žena tvrdi da joj je pravo glasa oduzeto i u Velikoj Britaniji zbog tamošnjeg pravila koje onemogućava ljudima da glasaju ako su živeli u inostranstvu duže od 15 godina.

Evropski sud pravde presudio je da ljudi koji žive u Evropi čak i pre Bregzita "više ne uživaju status građana Unije, niti imaju pravo da glasaju i da se kandiduju na opštinskim izborima u državi članici u kojoj imaju prebivalište", navodi se u saopštenju suda.

"Ovo je posledica suverene odluke Ujedinjenog Kraljevstva da se povuče iz Evropske unije", navedeno je iz suda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"EU računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata"
Srbija i Evropska unija

Žozep Borel

08.06.2022. 09:10

"EU računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera sa zajedničkim principima, vrednostima, bezbednosti i prosperitetom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve