Svet
21.07.2020. 17:48
Tanjug

OPTUŽBE IZ LONDONA: Moskva je upletena u škotski referendum

shutterstock_305195807.jpg

Rusija se uplitala u referendum u Škotskoj 2014. godine, a britanska vlada je propustila da zatraži temeljnu istragu o mogućoj direktnoj umešanosti Kremlja u glasanje o Brexitu, saopšteno je iz odbora za bezbednost i obaveštajne poslove britanskog parlamenta, izvestio je Rojters.

U današnjem saopštenju se navodi da je odbor došao do kredibilnih komentara iz nezavisnih izvora koji sugerišu da je Rusija preduzimala akcije s ciljem da izvrši uticaj na ishod regerednuma u Škotskoj 2014. godine.

Ramil Sitdikov / Host photo agency Ramil Sitdikov / Host photo agency

Takođe, u saopštenju parlamentarnog odbora stoji da se na osnovu saznanja iz dobro upućenih, kredibilnih nezavisnih izvora može pretpostaviti da je Rusija nastojala da utiče na ishod kampanje Brixita, ali da vlada u Londonu nije imala dokaze za rusku umešanost.

U istom dokumentu Rusija se označava kao neprijateljska sila koja na raznorodnim frontovima ugrožava i Ujedinjeno Kraljevstvo i zapadne saveznike - od špijunaže i sajber napada do uplitanja u izbore i "pranja prljavog" novca.

Povezane vesti - ŠTA POSLE SUTRA? Tri ključna svetska događaja u 2020.

"Po svemu sudeći, Rusija smatra da je Velika Britanija jedan od njenih najznačajnijih obaveštajnih ciljeva", kaže se u izveštaju.

Kremlj je saopštio da se Rusija nikada nije uplitala u izborne procese stranih zemalja i odlučno je, u više prilika, negirala da se uplitala u unutrašnja pitanja zapadnih zemalja, optuživši SAD i Veliku Britaniju da su podlegle antiruskoj histeriji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
06.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve