OSLOBOĐENO 128 DECE IZ JUŽNOG SUDANA: Još 19000 zarobljeno

OSLOBOĐENO 128 DECE IZ JUŽNOG SUDANA: Još 19000 zarobljeno

FOTO. Printscreen Youtube/uNICEF


Grupa naoružanih Južnosudanaca oslobodila je ovog ponedeljka 128 dece, što daje ukupno 900 puštenih na slobodu od početka godine, saopštio je UNICEF.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Većina njih, 90 dečaka i 38 devojčica, bilo je zarobljeno u redovima Narodnooslobdilačkog nacionalnog pokreta Južnog Sudana koji je 2016. godine sklopio mir sa Vladom i sada integriše svoje članove u vojsku i Narodnooslobodilačku vojsku sudanske opozicije.

Prema podacima koje ima UNICEF, ima još 19000 zarobljene dece, a sve ovo događa se u jednom selu na jugu zemlje.

Tokom ceremonije predavanja, deca su, zvanično, razoružana i obezbeđena im je odeća, dok će im u narednim danima biti obezbeđena medicinska pomoć i podrška psihologa, kako bi se i psihički oporavili.

Kako bi ponovo bili sa svojim porodicama, deca će dobiti profesionalnu pomoć, edukaciju i humanitarnu pomoć kako bi im dali materijanu sigurnost. Pre svega, žele da spreče da ih siromaštvo i glad vrate nazad oružanim grupama.

Civilni rat koji traje u zemljama Afrike još od 2013. godine uticao je posebno na više od dva i po miliona dece naviknute na nasilje i eksploataciju. Oni koji beže od Vlade i premijera, rade to u Ugandi ili završavaju živote prebijeni u izbegličkim kampovima.

UNICEF je demantovao navode da je potrebno oko 34,6 miliona evra kako bi se pružila podrška i kako bi bilo vraćeno ostalih 19000 zarobljenih u naredne tri godine.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar