Svet
01.06.2023. 12:58
Beta

Zambija

Oslobođeni hrvatski usvojitelji optuženi za pokušaj trgovanja decom

dete, deca ruka, otac
Izvor: Shutterstock

Viši sud u Zambiji oslobodio je u četvrtak osmoro hrvatskih usvojitelja koji su od kraja prošle godine u toj zemlji pod optužbom za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga, objavili su hrvatski mediji.

Portal 24sata javio je da je sud utvrdio da tužilaštvo nije uspelo da dokaže slučaj, pa nalog za puštanje sledi odmah.

"Advokati su išli po decu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku", rekla je za taj portal Aleksandra Perišić, jedna od usvojitelja iz Hrvatske koji su mesecima u teškim okolnostima u Zambiji.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske Vedrana Šimundža Nikolić izjavila je da će oslobođeni Hrvati zajedno s usvojenom decom možda već u četvrtak doći iz Zambije u Hrvatsku.

"Čuli smo srećnu vest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što pre, možda čak i danas doći sa svojom decom u Hrvatsku”, rekla je Šimundža Nikolić u Saboru.

Majka jedne od Hrvatica u Zambiji izjavila je portal 24sata da se nada da je ovo definitivna odluka suda.

"Prvi put posle šest meseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s decom", rekla je ona.

Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra prošle godine na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje na pokušaj trgovanja ljudima, navodno s lažnim dokumentima o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od jedne do tri godine.

Usvojena deca koja su tada bila s njima, su im oduzeta, preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku Ambasade Hrvatske ili usvojiteljima nije omogućeno da ih poseti.

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece ima hrvatsksa dokumenta i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli usvojenu decu, pušteno je sredinom januara da se brani sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Potom je sud u Ndoli odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 časova napuste zemlju.

Oni su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Tužilaštvo je protiv njih podiglo novu optužnicu za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga, a slučaj je prebačen na viši sud.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se dešava da devojke iz dobrih porodica postanu žrtve trafikinga
seksualno uznemiravanje, silovanje

Roman "Prodata"

28.08.2022. 16:21

Kako se dešava da devojke iz dobrih porodica postanu žrtve trafikinga

Gotovo da ne prođe dan a da se u medijima ne čuje da je neka od devojaka iz Srbije nestala, da ih porodice i prijatelji traže, da se javnost pita šta je sa njima... Neke se od tih storija završe srećno i devojke budu pronađene, neke nestanu iz ljubavnih razloga jer pobegnu kod mladića koji nije bio po volji njihovim roditeljima… Ipak, nemali je broj devojaka čiji nestanak nikada nije razrešen.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve