Svet
10.11.2020. 15:46
Tanjug

Otkriveno na šta su se Jermenija i Azerbejdžan obavezali

w_56488527.jpg
Izvor: https://en.president.az/ / AZERBAIJAN PRESIDENT'S PRESS OFF

Od danas je na snagu stupilo primirje između Jermenije i Azerbejdžana, zemalja koje su od 27. septembra vodile krvavi rat oko Nagorno-Karabaha, a predsednik Rusije Vladimir Putin je saopštio na šta su se obe strane obavezale.

Kako prenosi Sputnjik, prekid vatre je stupio na snagu 10. novembra po moskovskom vremenu (22.00 po srpskom, 9. novembar).

Navodi se da će Azerbejdžan i Jermenija ostati na trenutnim položajima i da će razmeniti ratne zarobljenike, dok će u Karabahu, duž linije razdvajanja, biti raspoređeni isključivo ruski mirovnjaci, kojih će biti 1.960 i svi transportni čvorovi će biti deblokirani.

Povezane vesti - Obustavljene vojne akcije u Nagorno-Karabahu

EPA-EFE/AZERBAIJAN PRESIDENTÕS PRESS OFFICE HANDOUT MANDATORY CREDIT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EPA-EFE/AZERBAIJAN PRESIDENTÕS PRESS OFFICE HANDOUT MANDATORY CREDIT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kako se jermenska vojska bude povlačila, tako će ruski mirovnjaci biti raspoređivani.

Kontingent ruske vojske će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se produžiti ukoliko nijedna od strana u roku od šest meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.

Ruski mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre.

Dogovoreno je da Jermenija vrati Azerbejdžanu region Kelbadžar do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor širine pet kilometara ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status grada Šuši.

Jermenija mora do 20. novembra da preda i delove Adgamskog i Gazahskog regiona Azerbejdžana koje trenutno drži.

Sputnjik dodaje da će se u naredne tri godine razviti plan za igradnju nove saobraćajnice uz Lačinski koridor, koja će obezbediti vezu glavnog grada Stepanakerta i Jermenije i na njoj će biti raspoređen ruski kontigent.

Povezane vesti - Mržnja neprihvaćenih

Azerbejdžan će garantovati bezbednost prevoza u Lačinskom koridoru svim civilima, a izbeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice.

Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu biće deblokirane., dok će Jermenija obezbediti saobraćajne veze između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima.

Kontrolu će vršiti ruske granične trupe, a po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve