Svet
12.10.2021. 10:48
Tanjug

Aktivisti apeluju

"Otvoriti istragu protiv Bolsonara zbog Amazona"

Bolsonaro
Izvor: EFE / JOEDSON ALVES

Grupa klimatskih aktivista pozvala je Međunarodni krivični sud da pokrene istragu protiv predsednika Brazila Žaira Bolsonara zbog mogućih zločina protiv čovečnosti zbog politike njegove administracije prema Amazonu.

Pokret "AllRise" uputio je poziv globalnom sudu u kojem se navodi da je administracija Bolsonara odgovorna za "sveopšti napad na Amazon, njegovu populaciju i njegove branioce", što pogađa globalnu populaciju.

Poziv je upućen manje od tri nedelje uoči početka 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama "KOP26" u Glazgovu 31. oktobra, prenosi agencija AP.

Klimatski samit, koji će trajati 12 dana, ima za cilj da osigura ambicioznije obaveze, u sklopu nastojanja da se globalno zagrevanje ograniči na znatno ispod 2 stepena Celzijusova.

Događaj je, takođe, fokusiran na mobilizaciju sredstava za finansiranje borbe protiv klimatskih promena i zaštitu ugroženih zajednica i prirodnih staništa.

Od preuzimanja dužnosti, Bolsonaro je podsticao razvoj u Amazoniji i u više navrata je odbacio globalne pritužbe vezano za njegovo uništavanje.

Njegova administracija je takođe podržala zakonodavne mere za labavljenje propisa u oblasti zaštite zemljišta.

"Zločini protiv prirode su zločini protiv čovečnosti. Žair Bolsonaro podstiče masovno uništavanje Amazona sirom otvorenih ociju i u potpunosti je upoznat sa posledicama", navodi osnivač pokreta "AllRise" Johanes Veseman u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve