Svet
08.02.2021. 17:45
Tanjug

PAPA APELOVAO: Oslobodite političke zatvorenike u Mjanmaru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U svom godišnjem obraćanju diplomatama o stanju u svetu, papa Franja pozvao je vođe vojnog puča u Mjanmaru da oslobode političke zatvorenike i vrate se na put demokratije, prenosi Rojters.

U papinom obraćanju dominirale su ekonomske, društvene, medicinske i političke teme u vezi sa pandemijom koronavirusa i neophodnosti uspostavljanja globalne solidarnosti radi prevazilaženja krize, uključujući ravnopravnu distribuciju vakcina i zagrantovanu zdravstvenu zaštitu.

Govoreći o raznim konfliktima, papa je istakao svoju naklonost i privrženost narodu Mjanmara, koji je posetio 2017. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CLAUDIO PERI

On je rekao da je državni udar naglo prekinuo put ka demokratiji koji je u zemlji preduzet u poslednjih nekoliko godina, a doveo do hapšenja političkih lidera.

Povezane vesti - Biraj kako general naređuje

Nadam se da će oni odmah biti pušteni na slobodu u znak ohrabrivanja iskrenog dijaloga usmerenog na dobrobit zemlje, istakao je papa.

Papa je apel uputio dok se na desetine hiljada ljudi priključilo demonstracijama u Mjanmaru već treći dan zaredom zbog hapšenja izabrane liderke Aung San Su Chi pre nedelju dana.

Sastanak pape sa svetskim diplomatama trebalo je bude održan pre dve nedelje, ali je otkazan zbog njegovih problema sa išijasom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve