Svet
25.12.2022. 17:01
Beta

Poruka iz Rima

Papa Franja: "Neka zaćuti oružje u besmislenom ratu"

1
Izvor: Beta / AP / Gregorio Borgia

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je danas da "zaćuti oružje" u "besmislenom ratu" u Ukrajini i u tradicionalnoj božićnoj poruci pomenuo da se "treći svetski rat" vodi u mnogim zemljama sveta.

"Neka nam se pogled ispuni licima naše ukrajinske braće i sestara koji ovog Božića žive u mraku, na hladnoći ili daleko od kuće, zbog razaranja izazvanog desetomesečnim ratom", rekao je papa litajući poruku "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi).

Franja je govorio pred oko 70.000 vernika na Trgu Svetog Petra u Rimu gde su mnogi mahali ukrajinskim zastavama.

"Neka nas Gospod učini spremnima za konkretne gestove solidarnosti da pomognemo onima koji stradaju, i neka prosvetli umove onih koji imaju moć da ućutkaju oružje i da odmah okončaju ovaj besmisleni rat", rekao je papa, koji se neumorno zalaže za mir od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Papa Franja je naveo nekoliko poprišta nasilja i drugih sukoba, gde vlada "treći svetski rat": Avganistan, izraelsko-palestinski sukob, Jemen, Sirija, Mjanmar i Liban.

Papa je prvi put pomenuo Iran, pogođen talasom protesta bez presedana od Islamske revolucije 1979.

Tamo je tokom demonstracija, po podacima UN, od sredine septembra uhapšeno 14.000 ljudi koji se bore za prava žena, a ubijeno 469 demonstranata, procenjuje organizacija Iranska ljudska prava (IHR) sa sedištem u Oslu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa se obratio pobednicima Mundijala
Papa 23. 11. 2022.

I on je veliki navijač

18.12.2022. 15:49

Papa se obratio pobednicima Mundijala

Veliki fudbalski navijač papa Franja pozvao je pobednika današnjeg finala Svetskog prvenstva između Francuske i Argentine da skromno proslavi svoj trijumf.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve