Svet
18.12.2022. 21:50
Beta / AFP

Vatikan

Papa Franja potpisao ostavku u slučaju bolesti

Papa Franjo
Izvor: Shutterstock

Papa Franja je izjavio da je pre gotovo deset godina potpisao pismo ostavke u slučaju da ga zdravstveni problemi budu sprečavali da obavlja svoje dužnosti.

U izjavi za španski dnevnik ABC, papa je rekao da je već potpisao pismo ostavke i da ga je predao tadašnjem državnom sekretaru Vatikana Tarćizu Bertoneu, pe nego što je on otišao u penziju 2013. godine.

"Potpisao sam ostavku i rekao mu 'u slučaju medicinske ili druge sprečenosti evo moje ostavke. Imate je", rekao je papa koji je napunio 86 godina 17. decembra.

Na pitanje novinara da li hoće da se ta informacija zna papa je odgovorio "zato vam je govorim", navodeći da ne zna šta je Bertone dalje uradio sa tim pismom.

Papa pati od problema sa kolenom koji se ne mogu otkloniti operacijom i zbog kojih je poslednjih meseci primoran da se kreće u kolicima.

On je zbog bolova morao da otkaže ili smanji aktivnost više puta protekle godine, i priznao je u intervjuu u julu da je morao da uspori svoj rad.

"Mislim da u mojim godinama sa ovim ograničenjem treba da se malo sačuvam da bih mogao da služim Crkvi. Ili da razmislim o mogućnosti da se povučem", rekao je papa.

Papin prethodnik Benedikt XVI, podneo je ostavku 2013. zbog slabog zdravlja i od tada živi u Vatikanu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lavrov kritikovao papu
Sergej Lavrov

"Nehrišćanske izjave"

01.12.2022. 20:05

Lavrov kritikovao papu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je "nehrišćanske" izjave pape Franje nakon što je rimokatolički poglavar ruske vojnike iz određenih etničkih grupa koji se bore u Ukrajini nazvao "okrutnim".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve