Svet
07.06.2023. 19:39
Beta

Oglasio se Vatikan

Operacija pape Franje završena bez komplikacija

1
Izvor: Beta / AP / Alessandra Tarantino

Papa Franja podvrgnut je hitnoj hirurškoj intervenciji.

Operacija pape Franje (86) obavljena pod opštom anestezijom završena je bez komplikacija, objavio je Vatikan.

"Intervencija je završena, odvijala se bez komplikacija i trajala je tri sata", saopštila je pres služba Svete stolice. Zbog hirurške intervencije papa će ostati nekoliko dana u bolnici

Ranije je javljeno da su iz predostrožnosti otkazane papine obaveze do 18. juna da bi imao vremena za oporavak. 

Izvršena je operacija kile u trbušnom zidu.

Operacije kile retko se obavljaju po hitnom postupku, ali je ova procedura izgleda bila dosta hitna pošto je zakazana samo dan pošto je papa otišao u bolnicu na preglede. Njegovi lekari su verovatno hteli da mu daju dosta vremena da se oporavi uoči punog rasporeda putovanja ovog leta.

Papa je patio od bolne i sve gore hernije koja se formirala iznad ranijeg ožiljka, kako se veruje od njegove operacije debelog creva 2021. godine. Stručnjaci kažu da je formiranje kile poznata komplikacija operacije creva. 

Papa je otišao u bolnicu Đemeli u utorak na ranije zakazane kontrole, vratio se u Vatikan i održao audijenciju jutras, a onda je pravo vratio u bolnicu zbog hirurškog zahvata. 

Prema crkvenom pravu papa ostaje na čelu Vatikana i Katoličke crkve sa 1,3 milijardi sledbenika čak i kada je bez svesti u bolnici.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Decenija drugačije vladavine
1

Papa Franja

13.03.2023. 09:40

Decenija drugačije vladavine

Papa Franja, popularan širom sveta zbog svog zalaganja za mir, prava izbeglica, očuvanje okoline, jednakost i socijalnu pravdu, kao i zbog uvođenja mera protiv svešteničkog zlostavljanja dece obeležava 10 godina kao poglavar Katoličke crkve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve