Svet
14.06.2022. 19:05
Beta

Rat u Ukrajini

Papa: "Ne, nisam za Putina"

Papa Franja
Izvor: ANSA / CLAUDIO PERI

Papa Franja osudio je "svirepost" ruskih trupa pred "hrabrim" ukrajinskim narodom, dodajući i da je rat možda bio "izazvan" ili da "možda nije bio sprečen".

U intervjuu evropskim jezuitskim časopisima koji je preneo italijanski list "La Civilta Cattolica", papa je odbio da svede sukob na borbu "dobrih i zlih".

"Ono što vidimo su brutalnost i svirepost sa kojima ovaj rat vode trupe, uglavnom plaćenici, koje koriste Rusi. Rusi radije (u borbu) šalju Čečene, Sirijce, plaćenike", rekao je papa Franja koji je više puta pozvao na mir od pokretanja ruske invazije 24. februara.
 

On je rekao da je opasnosti i u tome da ne vidimo "dramu koja se odigrava iza ovog rata, koji je možda na izvestan način bio izazvan ili nije bio sprečen", osudivši ponovo industriju naoružanja.

"Moglo bi mi se reći sada: 'Ali vi ste za Putina!' Ne, nisam. Bilo bi simplistički i pogrešno reći tako nešto", kazao je rimokatolički poglavar i dodao da je potrebno razmotriti "veoma složene" uzroke i interese ovog sukoba.

"Takođe je tačno da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedelju dana. Ali su se preračunali. Naišli su na hrabar narod, ljude koji se bore da prežive i koji imaju iskustvo borbe", rekao je papa.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otkazan susret pape i patrijarha Kirila
Papa Franja

Vatikan

23.04.2022. 00:07

Otkazan susret pape i patrijarha Kirila

Katolički poglavar papa Franja otkrio je da je za juni bio predviđen njegov sastanak sa ruskim patrijarhom Kirilom, ali da je morao da bude otkazan, jer bi mogao da "stvori konfuziju" u sadašnjem kontekstu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve