Svet
23.04.2022. 20:05
BETA-AFP

Ocena analitičara

Parlamentarni izbori u Francuskoj su, zapravo, ključni

Izbori u Francuskoj 23. 4. 2022.
Izvor: BETA AP / Christophe Ena

Parlamentarni izbori u Francuskoj zakazani za jun biće ključni, ocenili su analitičari jer nijedan od predsedničkih kandidata, centrista Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen nisu u poziciji da osvoje parlamentarnu većinu čime se pretpostavlja da neće moći da slobodno vode svoju politiku.

"Parlamentarni izbori će biti ključni", izjavio je za Frans pres Emerik Brejier, direktor Opservatorije francuske politike pri Fondaciji Žan Žores.

Makron, koji je ušao u političku arenu pre pet godina zajedno sa svojom strankom Republika u pokretu, osvojio je parlamentarnu većinu na izborima 2017. godine, oslanjajući se na imidž novine i osveženja, ali njegova stranka nije pustila korenje u zemlji.

S druge strane, stranka Marin Le Pen, godinama marginalizovana uprkos rastućem broju birača, ima vrlo malo poslanika zbog sistema glasanja.

Tako da ni Makron ni Le Penova, kandidati u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju, za sobom nemaju "ratnu mašineriju" da osvoje parlament niti politički odrešene ruke.

Parlamentarni izbori biće održani u dva kruga, 12. i 19. juna i tada će Francuzi birati 577 poslanika koji imaju poslednju reč nad senatorima za usvajanje nekog zakona u slučaju neslaganja između dva doma parlamenta.

"Biće neophodno da predsednik ili predsednica dobiju većinu u parlamentu. Ti parlamentarni izbori mogu da predstavljaju restrukturiranje francuskog političkog života u godinama koje dolaze", dodaje Brejijer.

Makron će, kako ukazuju ankete, pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora, računajući na glasače koji su protiv ekstremne desnice. Međutim, on ne može da se osloni na te birače tokom parlamentarnih izbora.

"Videćemo da li je Makron voljan i sposoban da proširi svoj spektar saveza", naveo je analitičar.

Makron je posle prvog kruga izbora uputio poruku biračima levice. "Spreman sam da izmislim nešto novo kako bih spojio različita uverenja i senzibilnosti da bih sa njima izgradio zajedničku akciju", rekao je francuski predsednik koji se kandidovao za drugi mandat kako mu dozvoljava Ustav.

Analitičari smatraju da će parlamentarni izbori biti velika nepoznanica u slučaju pobede Marin Le Pen jer njena stranka Nacionalno okupljanje nije usidreno u zemlji.

Ako Le Penova ne uspe da osvoji parlamentarnu većinu, očekuje se nestabilnost jer se ne zna da li bi mogla da formira koaliciju sa desničarskom strankom Republikanci, dodali su analitičari.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron i Le Pen u TV duelu - bilo je žestoko
SWITZERLAND FRANCE ELECTIONS

Izbori u Francuskoj

21.04.2022. 08:54

Makron i Le Pen u TV duelu - bilo je žestoko

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji očekuje da će u nedelju biti reizabran na još jedan petogodišnji mandat, oštro je u sredu napao svoju ekstremno desničarsku protivkandidatkinju Marin le Pen zbog njenih veza s Rusijom, njene sumnje u Evropsku uniju i njenog nerazumevanja brojki.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve