PAŽNJA VIŠE NIJE NA KINI: U Južnoj Koreji dnevno i po 500 novih slučajeva zaraze

PAŽNJA VIŠE NIJE NA KINI: U Južnoj Koreji dnevno i po 500 novih slučajeva zaraze

Nate Guidry/Pittsburgh Post-Gazette via AP


Pažnja u Aziji okreće se prema Južnoj Koreji, koja dnevno beleži i po 500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, više od bilo koje druge zemlje na svetu, prenosi portal SeeBiz.

Južna Koreja jutro je dočekala sa više od 2.000 zaraženih, ali i sa najvećom stopom rasta epidemije COVID-19 u nekoj zemlji, s obzirom da je pre samo nekoliko dana imala manje od 100 slučajeva.

Najviše zaraženih locirano je oko grada Daegua, i povezano je sa lokalnom hrišćanskom crkvom/sektom, Shinćeonji Churć of Jesus, koja zbog neodgovornog ponašanja članova trpi javne kritike.

Više od 200.000 pripadnika Shinćeonji Churć of Jesus u gradu Daeguu se trenutno testira na prisutnost koronavirusa, i očekuje se dalji rast broja zaraženih.

AP Photo/Ahn Young-joon

AP Photo/Ahn Young-joon

The Korea Times navodi slučaj zaražene đevojke koja je izašla iz karantina kako bi učestvovala na neđeljnoj misi, i pritom je zarazila na desetine prisutnih.

U Koreji je, naime, uobičajeno da ljudi slobodno izlaze iz bolnica kako bi učestvovali u religijskim obredima, i potom se vraćaju u te zdravstvene ustanove.

Povezane vesti – Dva nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj; Ukupno ima pet obolelih

I dok kriza u Kini jenjava, Južna Koreja se suočava sa nedostatkom kreveta u bolnicama, karantinskog prostora, i nespremnošću i neorganizovanošću u sprovodenju mera prevencije.

Korejski tehnološki divovi priključuju se finansijskoj pomoći kako bi se umanjilo širenje epidemije i smanjili ekonomski udari nakon što je Bank of Korea umanjila predviđanja ekonomskog rasta za ovu godinu sa prethodnih 2,3 na 2,1 odsto.

Ta sredstva se ulažu u poboljšanje uslova za prevenciju širenja epidemije, odnosno u zaštitna odela, medicinsku opremu i krevete, a pojačavaju se aktivnosti dezinfekcije u gradu Daegu.

EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Porast broja obolelih u Južnoj Koreji izazvao je i rast nepoverenja javnosti prema aktuelnoj demokratskoj vlasti koje prozivaju za “poslušnost Pekingu”.

Pokrenuta je online javna peticija za smenu južnokorejskog predsednika Muna Džaeina, koja je u prva dva dana skupila više od milion potpisa.

Povezane vesti – KO JE NAJSPREMNIJI? Jedna se zemlja najbolje bori protiv koronavirusa

Javnost kritikuje Muna zbog nedostatka kontrole za dolaske iz Kine, ignorisanja mera bezbednosti, kao i davanja naglaska na ekonomske aktivnosti u tom periodu.

SeeBiz prenosi i da oko 70.000 kineskih studenata studira na korejskim univerzitetima na kojima je bilo predviđeno da prolećni semestar pocne sledeće sedmice.

Zsolt Czeglédi/MTI via AP

Zsolt Czeglédi/MTI via AP

Više od polovine tek treba da stigne u Južnu Koreju, i otkazuju putovanja, dok oni koji su proveli praznike u Koreji u velikom broju napuštaju zemlju i vraćaju se u Kinu.

Ministarstvo obrazovanja predlaže univerzitetima da odlože početak nastave za četiri sedmice.

Korejske osnovne i srednje škole, takođe, prilagođavaju svoje rasporede.

Categories

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar