Svet
24.07.2023. 14:10
Beta-AFP

Pedro Sančes

Kako je "Zgodni dečko" politički preživeo izbore u Španiji

1
Izvor: Beta / AP / Emilio Morenatti

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes osujetio je ankete u nedelju dajući levici, poraženoj na parlamentarnim izborima, ipak šansu da ostane na vlasti, ocenila je agencija Frans pres.

Sančes i njegovi socijalisti su na opšte iznenađenje posle poraza na lokalnim izborima 28. maja, pokazali na prevremenim parlamentarnim izborima da imaju sposobnost da se odupru nevoljama.

Prema anketama pre izbora, favorit je bio njegov desničarski rival Alberto Nunjes Fejho, ali je Sančes uspeo da sa glasovima ostane samo malo iza njega.

Iznad svega, Sančes je uspeo da stvori priliku da ostane na vlasti zahvaljujući podršci radikalne levice, kao i baskijskih i katalonskih stranaka, dok Fejho nije osvojio apsolutnu većinu u parlamentu.

Premijer je doneo "veoma rizičnu odluku" raspisivanjem ovih izbora, ali je još jednom pokazao da ima "dobar politički osećaj", ocenili su analitičari.

Dodali su da je Sančes, koji u narodu ima nadimak "El guapo" ("Zgodni dečko"), pokazao da ume da izađe iz teških situacija.

Sančes je uspeo tokom svog mandata da reformiše tržište rada i penzije, da poveća minimalnu platu za 50 odsto i da uvede zakon kojim se rehabilituje sećanje na žrtve građanskog rata (1936-1939) i Frankove diktature (1939-1975).

Prema rezultatima posle 96 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija vodi sa 136 mesta u parlamentu od 350 poslanika. Za apsolutnu većinu je potrebno 176 mesta.

Vladajuća Socijalistička partija je osvojila 122 mesta, ultra desničarski Voks 33, a levičarski Sumar ima 31 poslanika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve