Svet
14.05.2019. 20:16
R. E. / Index.hr

PEKING VS VAŠINGTON: Kina preko proglašava "narodni rat"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kina i SAD su u trgovinskom ratu, ali Kina će taj rat preživeti, tvrde kineski državni mediji u svojoj žestokoj novoj propagandnoj kampanji protiv "američke pohlepe", a piše Indeks.hr.

U nizu kolumni i televizijskih monologa, strogo kontrolisani državni mediji pokušavaju snažnom nacionalističkom retorikom uveriti kinesku javnost da njihova ekonomija može podneti nove carine koje je prošlog petka Kini nametnuo američki predsednik Donald Tramp, piše CNN.

Kina je, podsetimo, juče uzvratila udarac SAD, najavljujući nove carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, povisujući ranije stope carina od pet i deset odsto na 20 i 25 odsto. SAD je pak povisio carine s 10 na 25 odsto za kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara.

Kineski protivudar u ovom trgovinskom ratu uzrokovao je pad od više od dva odsto na američkim burzama, javlja CNBC. U kolumni koju su objavili i kineska novinska agencija Xinhua i novine kineske Komunističke partije "People's Daily" tvrdi se da se SAD bori za "pohlepu i aroganciju", dok se Kina bori za odbranu "svojih legitimnih prava i interesa".

"Trgovinski rat u SAD je kreacija jedne osobe i njegove administracije koji su za sobom povukli celu populaciju zemlje. U isto vreme, preti se celoj zemlji i narodu Kine. Za nas, ovo je pravi "narodni rat'", piše autor ovog članka.

A u izjavi u centralnom dnevniku državnog CCTV-a, voditelj Kang Hui rekao je da će se Kina "boriti za novi svet" i dodao da "to nije ništa što već nismo ranije videli" u dugoj istoriji ove zemlje.

Sve ovo predstavlja dramatičnu eskalaciju u propagandnoj bitci i to nakon što su prošle nedelje kineski mediji uporno umanjivali vesti o trgovinskom ratu, jedva spominjući Trampove tvitove u kojima je objavio da uvodi nove carine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve