Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

EPA-EFE/Jonas Ekstromer / POOL SWEDEN OUT


Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji u Švedskoj. Handkeu je nagradu uručio švedski kralj Karl Gustav, a piscu je pripala i novčana nagrada od 935.000 dolara.

“Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac”, rekao je Anders Olson, pisac i profesor na univerzitetu u Stokoholmu, tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade upravo austrijski pisac.

Pre nego što je Handkeu uručena Nobelova nagrada, prvo su dodeljene nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Didjeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju, a potom nagrada u oblasti medicine naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci. Takođe, Nobel za književnost je dodeljen i poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk koja je dobitnik ove prestižne nagrade za 2018. godinu, ali joj nagrada pre ovoga nije uručena.

 EPA-EFE/Henrik Montgomery / POOL SWEDEN OUT

EPA-EFE/Henrik Montgomery / POOL SWEDEN OUT

Povezane vesti – PETER HANDKE – Pravda za Srbiju (EPILOG)

Većina zemalja regiona bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije.

Protest ispred “Koncerthausa”

Kako je najavljeno, manja grupa građana okupila se ispred Koncerthausa u Stokholmu, gde se održava svečana ceremonija dodele Nobelove nagrade za književnost. Okupljeni su minutom ćutanja odali počast žrtvama zločina u Srebrenici, kao i žrtvama ratnih dejstava u celoj BiH, prenosi Anadolija i navodi da će po završetku ceremonije uručenja biti održan protesni skup zbog dodele nagrade Handkeu.

Podsetimo odluka da se Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost izazvala burne reakcije u regionu zbog njegovih stavova o Srebrenici, ratnim dešavanjima na tlu bivše Jugoslavije i bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar