Svet
07.03.2023. 12:50
Beta

Petr Pavel

Novi češki predsednik je protiv slanja aviona Ukrajini

Petr Pavel 7.3.2023
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Novoizabrani predsednik Češke, general u penziji Petr Pavel, usprotivio se idejama da se Ukrajini kao pomoć pošalju i zapadni borbeni avioni i upozorio da bi zakomplikovalo sukob ako budu poslati sada.

"U ovoj fazi mislim da bi to verovatno iskomplikovalo situaciju. Tehnički za isporuke novih aviona i obuku pilota potrebno je najmanje šest meseci", kazao je Pavel u intervjuu za francuski list Le Mond.

Novoizabrani predsednik Češke koji polaže zakletvu i stupa na funkciju 9. marta apelovao je da se Ukrajini šalje i dalje pomoć u oružju, ali je naglasio da su joj sada potrebni tenkovi, oklopna vozila i artiljerija, dok avioni mogu da joj budu poslati, ali znatno kasnije.

Pavel je kazao da je Češka koja je Ukrajini poslala 89 starih tenkova sovjetske i ruske proizvodnje T72 dostigla svoje granice pomoći, a da bi eventualno još mogla da pošalje 14 tenkova leopard 2 koje je dobila na poklon od Nemačke, iako bi to predstavljalo izvestan rizik za odbrambenu sposobnost same Češke.

Taj predlog, koji je pomenula prva Nemačka, kako bi se ubrzale isporuke leoparda Ukrajini kategorično je, međutim, odbio češki premijer Petr Fijala, ukazavši da Češka mora da vodi računa prvo o svojoj odbrani.

Novoizabrani češki predsednik ocenio je u intervjuu da je gotovo nemoguće sada razgovarati sa Rusijom o miru jer tamošnje rukovodstvo mora da pokaže volju da uopšte pregovara i predloži okvir predloga mirovnog sporazuma.

"Kako možete da razgovarate s nekim ko vodi agresivni rat, skoro svakog dana rakete padaju na civilne ciljeve a svetu preti nuklearnom apokalipsom", rekao je Pavel.

Po oceni novog češkog predsednika pogrešni su bili pokušaji njegovih prethodnika, Vaclava Klausa, ali posebno Miloš Zemana, da od Češke naprave most između Istoka i Zapada.

"To je veoma čudna ambicija. Nikakva pozicija u sredini ne postoji. Češka mora da uvidi kojem svetu pripada, svetu demokratija a ne autoritarnih režima različitih stepena", rekao je Pavel, prenose češki mediji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega šef Vagnera sumnja na "izdaju ruske strane"
1

Zakopavaju ratne sekire?

06.03.2023. 13:29

Zbog čega šef Vagnera sumnja na "izdaju ruske strane"

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, čiji su ljudi na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, ponovo se u ponedeljak požalio na nedostatak municije, pripisujući kašnjenja isporuke mogućoj "izdaji" ruske strane.
Close
Vremenska prognoza
mist
13°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve