Svet
06.03.2023. 09:29
Beta

Peter Sijarto objasnio

U Ukrajini ginu Mađari

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio za TV N1 Hrvatska da Kijev regrutuje neke od 150.000 Mađara iz etničke zajednice u Ukrajini i šalje ih na "prvu liniju borbe" gde ginu.

Sijarto je u razgovoru snimljenom u četvrtak tokom njegove posete Zagrebu ocenio da se pozicija Mađarske razlikuje od ostalih u Evropskoj uniji jer "danski ili nemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da".

Sijarto je rekao da je sada "ratna retorika mnogo jača od priče o miru", da Vlada Mađarska apeluje na prekid vatre i momentane mirovne pregovore, i nada se da će "evropska i transatlanska zajednica usvojiti mađarsku poziciju".

Sijarto je rekao da je u Ukrajini "jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata", ali da "očigledno postoje dve strane u ratu" i da se nada da će strane razgovarati jer "obe strane žele održiv mir".

Upitan o mogućnosti da premijer Viktor Orban poseti Kijev, Sijarto je rekao da je Orban dobio poziv i "kada se steknu uslovi, može biti posete".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerika šalje Ukrajini novi paket pomoći
ukrajina, amerika

Naoružanje

03.03.2023. 21:25

Amerika šalje Ukrajini novi paket pomoći

Američke vlasti saopštile su da će uputiti još jednu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, koja će se uglavnom sastojati od municije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve