Svet
15.04.2024. 19:05
R.E.

Sabor

PLENSKI I ZOKI - centralne figure izbora u Hrvatskoj

Zoran Milanović i Andrej Plenković 15. 4. 2024.
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Hrvatska 17. aprila izlazi na birališta. Bira se 151 saborski zastupnik, a izabrana većina će, potom, da izabere novu vladu i, naravno, novog premijera.

Možda, doduše, taj novi premijer bude i stari premijer, Andrej Plenković. A možda pak na čelo vlade dođe sadašnji predsednik Zoran Milanović.

I upravo su Plenković (HDZ) i Milanović (SDP), praktično, centralne figure ovih izbora, iako, prema oceni Ustavnog suda Hrvatske, Milanović, kao aktuelni predsednik, ne sme da bude kandidat za poslanika, ni za premijera, niti da učestvuje u kampanji.

Milanović je, naravno, u svom maniru poručio da ga ni Ustavni sud neće zaustaviti i da će on biti naredni premijer Hrvatske. Hrvatskom predsedniku, kojem inače nije strano da stvara skandale, ova situacija, reklo bi se, sasvim odgovara.

Koliko god Milanovićevi potezi bili neuobičajeni, istina je da niko zapravo nema rešenje za situaciju koju je izazvao.

Stručnjaci ne mogu da se usaglase da je prekršio Ustav u toj meri da bude smenjen sa funkcije predsednika, ali navode da jeste prekršio Ustav.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je, čak, da je Ustavni sud spreman da poništi odluku o raspisivanju izbora, poništi rezultate izbora i iskoristi sva druga raspoloživa sredstva, ukoliko Milanović i njegov SPD ne ispoštuju odluku.

“Meni ne mogu ništa, ali mogu vama. Na tipičan gangsterski način grupa muljatora predvođena predsednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, bivšim šefom HIS-a iz vremena kad su praćeni i maltretirani hrvatski novinari, poslednje godine vlasti HDZ-a, postao je predsednik Ustavnog suda. Pre toga je bio korumpirani advokat“, rekao je Milanović.

Da li je u pitanju Milanovićeva predstava ili nešto drugo, tek prema prvoj anketi agencije “Ipsos“, nakon što je predsednik Hrvatske najavio da će predvoditi opozicioni SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, na biračka mesta sigurno će izaći čak 69 odsto biračkog tela, dok je samo šest odsto reklo da sigurno neće izaći na birališta.

Prema ovoj anketi, čak 86 posto ljudi izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine građana sa pravom glasa.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi za premijera aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih – 54 odsto, veruje da Milanović treba da odstupi s mesta predsednika pre ulaska u izbornu trku na parlamentarnim izborima. Ipak, čak jedna trećina ispitanih, dakle 33 odsto, smatra da ne treba.

HDZ je i dalje na prvom mestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Na trećem mestu je Možemo, čiju listu će predvoditi Sandra Benčić, i pretpostavlja se da će ova stranka osigurati ulazak u parlament.

Porast podrške stranci Možemo beleži se od pobede Tomislava Tomaševića na lokalnim izborima u Zagrebu, a sada zbog uvreda na relaciji Plenković‒Milanović.

Birači, pokazuju ankete, Sandru Bečić vide kao “pristojnu opciju“ koja se postavlja kao suprotnost aktuelnoj vlasti.

“Sporednu“ ulogu u izborima imaće i hrvatski Srbi. Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac odlučio je da partija izađe samostalno na parlamentarne izbore u 12. izbornoj jedinici.

Pripadnici srpske nacionalne manjine u pomenutoj izbornoj jedinici biraju tri poslanika. Kandidati za poslanike ove godine su Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve