POČELI NAPADI U SIRIJI: Isis udario na Kurde, Turci pripremaju upad

POČELI NAPADI U SIRIJI: Isis udario na Kurde, Turci pripremaju upad

AP Photo/Bram Janssen


Kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog “kalifata”, bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD, prenosi AP.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Povezane vesti – Ko su Kurdi i šta ih čeka?

Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun rekao je da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima “uskoro” preći u Siriju, a nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

“Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu”, naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsedništvu.

AP Photo/Felipe Dana

AP Photo/Felipe Dana

On je u autorskom tekstu za “Vašington post” pozvao međunarodnu zajednicu da se “okupi” iza Ankare.

Prema njegovim rečima, Turska želi da “neutrališe” sirijske kurdske borce na severoistoku Sirije i “oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika”, prenosi AP.

Tim povodom se oglasio i turski ministar odbrane Hulusi Akar koji je izjavio da se nastavljaju pripreme za očekivani upad u Siriju.

“Naši napori u vezi sa ofanzivom se nastavljaju kao i pripreme”, rekao je Akar za agenciju Anadolija.

Turske snage spremaju se da, posle iznenadnog povlačenja američke vojske, uđu u severnu Siriju. Turska dugo preti napadom na kurdske borce u Siriji koje Ankara smatra teroristima bliskim kurdskim pobunjenicima u Turskoj, navodi AP.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar