Svet
19.11.2021. 11:50
Tanjug

Ko će sledeći?

Počelo je: Austrija uvela obaveznu vakcinaciju (ANKETA)

Austrija
Izvor: Shutterstock

Austrijska vlada, u dogovoru sa guvernerima svih devet pokrajina, donela je odluku o uvođenju potpunog lokdauna od ponedeljka, a kao prva članica EU i odluku o uvođenu obavezne vakcinacije za sve građane od 1.februara iduće godine.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg je, na konferenciji za štampu u mestu Pertisau u pokrajini Tirol, gde je održan sastanak sa pokrajinama, ukazao je na to da je od početka bio zajendički cilj svih mera da se nevakcinisani navedu da se vakcinišu.

"I pored intenzivnih napora i kampanja nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi da se vakcinišu. Mere koje smo proteklih nedelja doneli, posebno „2G“ pravilo i lokdaun za nevakcinisane, podstakli su spremnost na vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro. Zbog toga smo postigli politički konsenzus da uvedemo obaveznu vakcinaciju za sve građane“, objasnio je Šalenberg.

On je kazao da se mora sagledati realno stanje, da je previše političkih snaga koje se značajno bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem Austrije, koristeći i lažne vesti, a posledice su prepune jedinice intenzivne nege i ogromna ljudska patnja.

"Obavezna vakcinacija je jedini način da izađemo iz ovog začaranog kruga infekcije. Ne želimo peti, šesti, sedmi talas. Virus ostaje među nama, moramo se naviknuti da živimo s njim, ali je jedini put za nomalan život vakcinacija", objasnio je Šalenberg.

Pored ove srednjeročne mere, kaže, potrebne su kratkoročne, a to je kraći lokdaun za sve.

"Složili smo se da nemamo drugu mogućnost, nego da uvedemo ograničenje sloboda za sve. To činimo u cilju zaštite svih nas, našeg zdravstvenog sistema", rekao je Šalenberg.

On je kazao da će lokdaun za nevakcinisane i izlečene trajati najduže do 12.decembra, pošto je planirano da se posle 10 dana evaluira stanje.

Ova mera 13. decembra automatski prestaje da važi za nevakcinisane i izlečene, dok će lokdaun za nevakcinisane ostati na snazi do daljeg.

"Imamo dovljno vakcina za razliku od nekih regiona u svetu i zato boli što moramo da donosimo ovakve mere. Većini građana se uskraćuju slobode jer je previše nesolidarno", oštro je rekao Šalenberg najavljujući da će nevakcinisani ostati u lokdaunu i tokom katoličkog Božića.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da postoji mnogo razloga zbog kojih se došlo u tešku epidemiološku situaciju, a to su pre svega preniska stopa vakcinacije, novi infektivniji soj, a i činjenica da zaštita od vakcine popušta posle pola godine, te i sezonalni efekti da građani u zimskom periodu ostaju u zatvorenim prostorima.

Izvinio se građanima što je vlada oklevala i nije ispunila očekivanja.

Šalenberg je kazao da u krizi često ne funkcioniše sve, da vlada nije od početka imala odgovore na sve.

"Normalno je da na početku pokušavamo sve da radimo bez nametanja nekih rešenja i ograničavanja slobode. Ovo što smo doneli ovako dalekosežne mere pokazuje da to nije delovalo", rekao je Šalenberg.

Mikštajn je naglasio da niko ne želi zaključavanje, jer je to najteži instrument, ali ujedno i najpouzdaniji za razbijanje talasa infekcije.

Objasnio je da od ponedeljka stupa na snagu celodnevno zaključavanje građana, koji mogu izlaziti iz svojih domova samo radi odlaska u prodavnicu radi kupovine dnevnih potrepština, odlaska kod lekara, pružanja pomoći, šetnju radi psihičkog oporavka, ali bez drugih osoba, ili radi odlaska na posao.

Škole i vrtići, kazao je, ostaju u osnovi otvorena.

Šalenberg je kazao da su škole najteža tema u vezi lokdauna.

"Biće nastave, ali roditelji mogu da decu ostave kod kuće. Dobiće pakete za učenje. Ujedno smo dogovorili da apelujemo na roditelje, ako je to moguće, da decu ostave kod kuće", naglasio je on.

Firme je pozvao da zaposlene pošalju na rad od kuće svuda gde je to moguće.

Inače, zaposleni u javnoj administraciji biće poslati na rad od kuće.

Mikštajn je ukazao da se uvodi obaveza nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima, a tako i na radnom mestu.

"Nakon završetka opšteg lokdauna, vraćamo se na lokdaun za nevakcinisane. Vakcina će biti naša dugoročna propusnica za normalni život, a 2G pravila će nas još dugo pratiti", podvukao je on.

"Lokdaunom razbijamo četvrti talas, a da bi sprečili peti moramo da vakcinišemo što više građana i zato smo se odlučili za obaveznu vakcinaciju", ukazao je Mikštajn.

Rekao je da su eksperti za ustavno pravo već razmotrili da li je ta mera u skladu sa Ustavom i došli su do zaključka da je ona ustavno legitimna.

"Obavezna vakcinacija će nam dugoročno pomoći, a sada je važno da građani dobiju treću dozu", poručio je on uz apel građanima da budu jedinstveni jer samo zajednički je moguće izaći iz pandemije.

Dogovoreno je da se preporuči treća doza vakcine za vektorska cepiva već od četvrtog meseca od prijema druge, kao i da se omogući za sve ostale vakcine treća doza posle četvrtog meseca.

Ujedno će važenje takozvanog Zelenog pasoša, najkasnije od 1. februara, biti skraćeno na sedam meseci od primljene treće doze.

Dogovorene su i pojačane kontrole, kao i povećane kazne za nepoštovanje mera.

Guverneri pokrajina Tirol i Beč Ginter Plater i Mihael Ludvig istakli su da su sve pokrajine podržale ove odluke.

Plater je rekao da su poruke lekara jasne "delujte sada, jer u suprotnom će kolabirati zdravstveni sistem ».

Ludvig je kazao da je ovo bio istorijski sastanak jer je doneta jedinstvena odluka, koju podržavaju gotovo sve stranke na vlasti.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FK Partizan pokrenuo akciju: Besplatne karte za one koji se vakcinišu
Heroji hvala vam

"Heroji hvala vam"

17.11.2021. 13:39

FK Partizan pokrenuo akciju: Besplatne karte za one koji se vakcinišu

U znak zahvalnosti medicinskim radnicima u Srbiji, koji se skoro dve godine bore sa pandemijom virusa korona, Fudbalski klub Partizan pokrenuo je akciju pod nazivom "Heroji, hvala vam", koja će trajati do kraja fudbalske sezone i biće podeljena u tri etape.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve