Život
18.10.2021. 13:26
R.E.

Apel akademika

SANU: Ugledajte se nas, vakcinisano više od 80 odsto akademika

Srbija, SANU
Izvor: Shutterstock

Budući da širenje pandemije i smrtnost izazvane kovidom 19 već nekoliko nedelja dostižu dramatične razmere u Republici Srbiji, Komisija SANU za praćenje i preduzimanje mera u vezi sa infekcijom kovid 19 – u  čijem su sastavu akademik Nebojša Lalić (predsednik Komisije), akademik Miodrag Čolić i dopisni član SANU Goran Stanković – apeluju na građane da se vakcinišu i da se pridržavaju svih preventivnih mera. 

U ovom trenutku Srbija beleži više od 6.000 novozaraženih i više od 50 preminulih dnevno. Pored toga, celokupno medicinsko osoblje je premoreno i preopterećeno, a gotovo svi bolnički kapaciteti predviđeni za kovid pacijente su popunjeni.

Zbog toga pozivamo građane da se u što kraćem roku podvrgnu imunizaciji protiv virusa kovid 19, da u zatvorenim prostorijama, bilo da je reč o javnom prevozu, školama ili drugim institucijama, obavezno nose maske i da se pridržavaju drugih preventivnih higijenskih mera.

SANU je do sada više puta posredstvom medija, simpozijuma i oglašavanja na svom sajtu ukazivala na ključni značaj imunizacije u borbi protiv kovid 19.

Ukoliko je potrebno pružiti primer dobre prakse, navodimo da je u SANU dosad vakcinisamo preko 80 odsto članova SANU, od kojih je većina već primila i treću dozu  (uglavnom nisu vakcinisani oni sa određenim komorbiditetima), dok je među zaposlenima u SANU i pridruženim institutima taj prosek oko 70 procenata.

Zahvaljujući tome, a uz striktno poštovanje svih ostalih epidemioloških mera, u SANU je od septembra do danas održano preko 30 različitih programa – od naučnih skupova, preko tribina i predavanja, do koncerata i izložbi. 

Uz više poverenja u nauku, preispitivanje odluka donetih na osnovu poluinformacija i izraženiji osećaj kolektivne odgovornosti i savesti, uvereni smo da bismo kao društvo u celini mogli da izađemo iz začaranog kruga kovida 19,  stoji u saopštenju SANU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminula trudnica kojoj je savetovano da se ne vakciniše
Trudncia

Korona u Srbiji

16.10.2021. 19:00

Preminula trudnica kojoj je savetovano da se ne vakciniše

Procenat vakcinisanih ispod 50 godina veoma je mali i oni su nam najteži pacijenti, oni najviše završavaju na jedinicama intezivne nege, to su najteže borbe za njihove živote i najteži razgovori sa njihovom rodbinom, izjavio je za Tanjug direktor VMC Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve