PODELJENI STAVOVI: Evropa traži obustavu turske ofanzive, Rusija uzdržana

PODELJENI STAVOVI: Evropa traži obustavu turske ofanzive, Rusija uzdržana


Podeljeni Savet bezbednosti UN nije sinoć uspeo da donese jedinstven stav o turskoj ofanzivi na severoistoku Sirije.

Evropske članice su zatražile da turska ofanziva na kurdske snage koje podržavaju SAD bude obustavljena, dok se Rusija zalaže za “uzdržanost” i “direktan dijalog” sukobljenih strana, prenosi AP.

Povezane vesti – Tramp o ostavljanju Kurda na cedilu

Pet evropskih članica SB UN izrazilo je pre sastanka želju da svih 15 članica SB UN podrže saopštenje koje su predložile SAD, nakon što je američki predsednik Donald Tramp neočekivano povukao sve američke trupe sa severoistoka Sirije, gde je u toku sukob turskih i kurskih snaga.

AP Photo/Baderkhan Ahmad

AP Photo/Baderkhan Ahmad

Kako je Asošijejted pres rekao neimenovani diplomatski izvor, SAD su predložile SB UN da usvoji saopštenje u kojem se izražava “duboka zabrinutost”, u kojem se poziva na potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo i u kojem se poziva Ankara da posegne za diplomatskim pristupom, a ne da se upušta u vojne akcije.

Povezane vesti – Erdogan brani tursku invaziju na Siriju

Ruski ambasador u UN Vasilij Nabenzija je rekao novinarima da u stavu SB UN treba da se uzmu u obzir i drugi aspekti sirijske krize, a ne samo turska vojna operacija, kao i da bi trebalo da se zatraži “trenutni prestanak nelegalnog vojnog prisustva” u zemlji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar