TRAMP O OSTAVLJANJU KURDA NA CEDILU: Savezi su vrlo laki, a saveznici iskorišćavaju

TRAMP O OSTAVLJANJU KURDA NA CEDILU: Savezi su vrlo laki, a saveznici iskorišćavaju

AP Photo/Evan Vucci


Turska je u sredu otpočela vojnu akciji u Siriji. Vazdušni napadi izvedeni su u delu koji je pod kontrolom Kurda, a počela je i kopnena ofanziva.

Turska vojska krenula je u akciju nedugo pošto je američki predsednik Donald Tramp naredio povlačenje američkih specijalnih snaga s područja uz granicu s Turskom, predviđenog za takozvanu “sigurnu zonu” koju Turska želi da kontroliše.

Povezane vesti – Turska brani odluku o invaziji na Siriju

Do nedelje, SAD su bile najveći saveznik Kurda u bormi sa ekstremistima takozvane Islamske države.

Tramp je svoju odluku o napuštanju Kurda pokušao da opravda, pozivajući se na svoje obećanje da će povući vojsku s Bliskog istoka i relativizujući ulogu kurdskih boraca kao američkih saveznika.

donald tramp ovalna soba

“Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni velikim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka decenijama. Odlagao sam ovaj sukob gotovo 3 godine, ali vreme je da izađemo iz ovih smešnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje vojnike kući”, napisao je Tramp na Twitteru.

Takođe je zapretio Turskoj da će “potpuno uništit i izbrisati” njihovu ekonomiju ako u napadu na Kurde, po njegovoj proceni, “odu predaleko”.

Povezane vesti – Iran zapretio Turskoj

“Turska, članica NATO-a, je napala Siriju. SAD ne podržava taj napad i jasno je stavljeno do znanja Turskoj da je ta operacija loša zamisao”, naveo je u kratkom saopštenju i dodao da se “Kurdi bore za svoju zemlju”.

AP Photo/Evan Vucci

AP Photo/Evan Vucci

“Nisu nam pomogli u Drugom svetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primer”, rekao je Tramp, u odbrani svoje odluke da povuče američku vojsku i ostavi Kurde “na cedilu”.

Na pitanje kako će ovo napuštanje saveznika uticati na druge američke saveznike, Tramp je odgovorio: “Savezi su vrlo laki. Ali naši saveznici nas iskorišćavaju.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar