PODNOSE SAV BOL RATA: Deca u Avganistanu koja su prebrzo morala da odrastu

PODNOSE SAV BOL RATA: Deca u Avganistanu koja su prebrzo morala da odrastu

AP Photo/Rahmat Gul


Desetogodišnji Kamran svakog dana pre zore, odlazi na posao sa ocem i rođacima u fabriku opeke na periferiji Kabula. Kao i za mnogu drugu decu, za Kamrana je škola postala luksuz koji njegova porodica više ne može da priušti.

Jedan od Kamranovih stričeva je bolestan, a drugi je preminuo, ostavljajući dve porodice u nemilosti siromaštva.

AP Photo/Rahmat Gul

AP Photo/Rahmat Gul

“Moja deca se rano ujutro probude i odmah nakon molitve dolaze ovamo na posao, tako da nemaju vremena za školu”, rekao je Atikulah, Kamranov otac koji kao i mnogi Avganistanci ima samo jedno ime.

“Ovih dana, ako ne radiš, ne možeš preživeti.”

SAD i njihovi saveznici uložili su milijarde dolara u Avganistan od invazije, kako bi uništili Talibane pre 18 godina, ali zemlja i dalje grca u siromaštvu. Na ulicama prose deca, ali i čitave porodice.

AP Photo/Rahmat Gul

AP Photo/Rahmat Gul

Atikulahova porodica dolazi iz istočne provincije Nangarhar, uporišta i talibana i islamske države koja je u proteklim godinama vodila teške borbe.

Vlasnici fabrika opeke putuju u sela i nude kredite za pokrivanje osnovnih životnih potreba, prisiljavajući porodice da ih odrade tokom letnjih meseci. Radnici kažu da porodica od 10 ljudi može doneti prosečno 12 do 18 dolara dnevno, u zavisnosti od produktivnosti.

AP Photo/Rahmat Gul

AP Photo/Rahmat Gul

Shubham Chaudhuri, koji je nedavno završio trogodišnji mandat direktora Svetske banke za Avganistan, rekao je da više od polovine Avganistanaca živi sa manje od jednog dolara dnevno, što je iznos koji se smatra potrebnim za zadovoljavanje osnovnih potreba.

Povezane vesti – Talibani napali hrvatske vojnike

“Još je upadljivija činjenica da je skoro tri četvrtine stanovništva bilo blizu tog nivoa. Mislim da je stanje siromaštva u Avganistanu danas široko rasprostranjeno “, rekao je on.

U izveštaju UN koji je objavljen prošle godine navodi se da je više od dva miliona avganistanske dece uzrasta od 6 do 14 godina bilo angažovano u nekom obliku dečjeg rada. Zakoni koji regulišu rad dece u Avganistanu se slabo primenjuju, posebno u ruralnim oblastima.

AP Photo/Rahmat Gul

AP Photo/Rahmat Gul

Ekonomija Avganistana porasla je prošle godine za samo dva odsto, što je najsporija stopa rasta u Južnoj Aziji. Avganistan je među najkorumpiranijim zemljama na svetu. Veliki deo međunarodne pomoći završio je u rukama bivših ratnih vođa koji žive u zatvorenim kompleksima i sakupljaju svoje bogatstvo u Zalivu.

Talibani sada efektivno kontrolišu oko pola zemlje. Pobunjenici su proteklih meseci održali nekoliko krugova razgovora sa Sjedinjenim Državama, u cilju postizanja dogovora o povlačenju vojnih snaga.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar