Svet
28.03.2024. 08:40
Beta-AP

21. vek

Policijski pas robot ranjen u akciji i dobio zahvalnicu

1
Izvor: Massachusetts State Police

Policija u Masačusetsu je zahvalila svom malom automatizovanom izviđačkom vozilu nazvanom "robotski pas" - iako ne liči na psa, jer je "ranjen" u akciji u kojoj je sprečilo ranjavanje policajaca.

Kada je 6. marta kod jedne kuće u mestu Barnstejbl neko pucao na policiju, ona je u kuću poslala tri "robo-psa" uključujući "Roska", da nađu osumnjičenog.

"Rosko" kojim se upravlja daljinski, prvo je "proverio" prizemlje i sprat, a onda je našao nekoga u podrumu.

Osoba naoružana puškom dva puta je prevrnula "robo-psa" koji je uspeo da se uspravi i nastavi rad, a onda ga je triput ustrelila, pokvarivši mu sistem za komunikaciju s policijom koja je potom uz pomoć suzavca uspela da savlada napadača.

Taj slučaj je "jasan primer prednosti mobilnih platformi, sposobnih da otvaraju vrata i penju se uz stepenice u taktičkim misijama koje uključuju naoružane osumnjičene" - saopštila je policija Masačusetsa i istakla da se tako policajci ne izlažu pucnjima iz oružja.

Robot "Rosko" je "na lečenju" u kompaniji iz Bostona koja ga je napravila gde treba da mu izvade metke "iz tela" i da ga poprave, a policija je dobila zamenskog "robo-psa" koji zasad nema ime.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve