Svet
13.02.2024. 05:15
Beta-AP

U fokusu

Politička kriza u Mađarskoj

Mađarska zastava
Izvor: Shutterstock

Vlada Mađarske sa najdužim stažem, koju vodi premijer Viktor Orban, suočava se sa retkim slučajem političke krize, nastale nakon što se predsednica države Katalin Novak povukla sa funkcije pod pritiskom javnosti, gnevne zbog njene odluke da pomiluje čoveka osuđenog u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dece, piše Asošijeted pres.

 

Novak se povukla prošlog vikenda pošto je otkriveno da je u aprilu 2023. godine pomilovala čoveka, osuđenog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja dece u državnom sirotištu. Ministarka pravde Judit Varga takođe je najavila da će se povući, zbog svoje uloge u prihvatanju odluke o pomilovanju. 

Neki od Orbanovih protivnika tvrde da ostavke dve visoke članice njegove nacionalističke stranke Fides nisu dovoljne, i traže da sam Orban snosi političke posledice. 

"Viktora Orbana nije bilo sramota da se krije iza suknji dve žene, umesto da preuzme odgovornost. Zato se ne može dozvoliti da se ova stvar završi ovako", rekla je Ana Donat, koja u Evropskom parlamentu zastupa mađarsku opozicionu stranku Momentum (Zamajac).

Orban za sada ne reaguje javno na ostavke predsednice države i ministarke pravde.

On i njegova stranka Fides vladaju Mađarskom još od 2010. godine, a pošto su stavili svoje lojaliste na čelne pozicije u izvršnoj i sudskoj vlasti i preuzeli kontrolu nad većinom mađarskih medija, lako im je da pobeđuju političke protivnike.

Ali ostavke Novak i Varge dovele su do podele među Orbanovim pristalicama, a neki među njima smatraju da su predsednica države i ministarka pravde žrtvovane da bi se premijer zaštitio od političkih posledica skandala, rekao je Danijel Hegedus, analitičar i zvaničnik nemačkog Maršalovog fonda. 

Ostavke su "protivne logici dosadašnjeg načina građenja lojajlnosti unutar Orbanovog režima", rekao je Hegedus i dodao: "One izazivaju podele u jezgru izbornog tela po pitanju da li je te dve političarke zaiste trebalo žrtvovati".

Novak, bivša potpredsednica Fidesa, bila je ministarka za porodicu pre no što je imenovana za predsednicu države, 2022. godine. Ona se veoma zalaže za tradicionalnu porodiicu i zaštitu dece - što je kamen temeljac Fidešovog imidža kao zaštitnika hrišćanskih konzervativnih vrednosti.

Međutim, njena odluka da kao predsednica države pomiluje čoveka umešanog u skandal sa seksualnim zlostavljanjem dece udarila je u srce reputacije Fidesa i preti da otuđi deo konzervativnog glasačkog tela te stranke.

"Mislim da su kroz interna ispitivanja mnjenja jasno videli da situacija postaje opasna, i da kritične grupacije u glasačkom telu odbacuju ponašanje bivše predsednice", rekao je Hegedus o stanju u Fidesu.

Neki od najvećih Organovih rivala, poput najveće opozicione strane Demokratska koalicija, traže direktne predsedničke izbore umesto da novog predsednika države imenuje Fidesova poslanička većina u parlamentu, i smatraju da ostavke Novak i Varge nisu dovoljne za prevazilaženje kontroverzi.

Fides odbacuje ovu ideju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve