Svet
03.03.2024. 14:05
Marko R. Petrović

"Pukla crnogorska tikva"

"Momir i Milo 2.0"

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Do definitivnog političkog razlaza između predsednika i premijera Crne Gore Jakova Milatovića i Milojka Spajića dolazi svega dvadesetak meseci nakon što su formirali Pokret Evropa sad i manje od četiri meseca od formiranja vlade.

Crnogorska tikva definitivno je pukla, a Milatović i Spajić u potpunosti su opravdali nadimak "Momir i Milo 2.0", i to čak i pre nego što su mnogi očekivali.

Momir Bulatović i Milo Đukanović, nekadašnji crnogorski mladi lavovi, uspeli su da funkcionišu zajedno sedam, osam godina, dok je "brak" Milatovića i Spajića potpuno pukao čim su obojica prigrabili deo vlasti.

Do političkog razlaza predsednika Crne Gore i premijera dolazi, naime, manje od četiri meseca od formiranja vlade i nakon svega dvadesetak meseci od kada su zajedno osnovali Pokret Evropa sad.

Milatović je 24. februara saopštio da daje ostavku na sve stranačke funkcije nezadovoljan "načinom rada i vrednostima" Pokreta Evropa sad u kome je bio potpredsednik. Iz PES-a su saopštili da je dobro što ih napušta, "kako društvo ne bi trpelo zbog ličnih nezadovoljstava", ocenivši da su mu namere bile da opstruira rad vlade i stranke.

Trzavice između njih dvojice počele su, doduše, još pre predsedničkih izbora kada je Milatović zamenio Spajića kao kandidata iz banalnog razloga – Spajić je imao prebivalište u Srbiji, te se nije mogao kandidovati za predsednika. 
Ali, šta je suština sukoba između njih dvojice? Prema mišljenju politikologa Vladimira Pavićevića, suština sukoba Milatovića i Spajića je "gola borba za političku moć".

"Jakov je u jednom momentu uvideo da je izgubio ključna uporišta u Pokretu Evropa sad. To je bilo još pre nekoliko meseci i još tada počeo je da radi na osmišljavanju jedne nove političke formacije u kojoj bi on suštinski bio najjači autoritet. Političkim udarom na Spajića od pre nekoliko dana on je signalizirao da je proces stvaranja te nove stranke pri kraju i da uskoro možemo očekivati i formalizovanje njenog rada", ocenjuje Pavićević za "Ekspres".

Istovremeno, kako kaže, Milatović svakako računa da će pojedini članovi, funkcioneri, odbornici i poslanici iz Evrope sad krenuti za njim i to će sigurno tako i biti. Već imamo situaciju da većina odbornika podgoričke skupštine koji dolaze iz Pokreta Evropa sad prelaze na Milatovićevu stranu. 

"Dakle, Pokret Evropa sad će se pocepati, ali će Spajić uz sebe da sačuva ubedljivo veći broj ljudi koji su angažovani u tom pokretu", kaže Pavićević.

Pitanje je, naravno, ko bi iz ovog sukoba najviše mogao da profitira. Prema mišljenju sagovornika "Ekspresa", u ovom slučaju dobitnik bi bio – bivši premijer.

"Zanimljivo je da najveću korist od cepanja Pokreta Evrope sad ima Dritan Abazović koji se od izbora naovamo postavio kao ključni Spajićev oponent i koji sve vreme radi na širenju savezništava protiv Milojka Spajića. Moglo bi se argumentovati i to da političkim udarom na Spajića Milatović postaje glavni Dritanov adut u borbi protiv Spajića. Dakle, jedna od značajnijih implikacija razlaza Spajića i Milatovića biće jačanje i širenje političkog fronta protiv Spajića i njegove vlade", procenjuje Pavićević.

Kad god na ovim prostorima dođe do nekakvog "političkog cepanja", uvek se javljaju i spekulacije da je to urađeno "pod uticajem spolja". U slučaju razlaza Milatovića i Spajića, veruje Pavićević, oni nisu bili dominantni.

"Ali jesu u jednom drugom procesu ‒ onom koji je doveo do toga da iz Pokreta Evropa sad isključe Andreja Milovića koji je njihov visoki funkcioner i ministar pravde. Deo međunarodnih partnera bio je veoma nezadovoljan javnim istupima Andreja Milovića protiv dela tima koji se u Crnoj Gori bavi posvećenom borbom protiv mafije. I sada plaća cenu za takvo svoje delovanje", kaže Pavićević.

Još jedna posledica ovih dešavanja, prema njegovim rečima, biće faktičko stanje kohabitacije koje neće jednostavno pasti ni Spajiću ni Milatoviću. 

"U tom kontekstu mogle bi se praviti analogije sa kohabitacijom koja je obeležila vreme Đinđića i Koštunice u Srbiji. Uz ogromnu razliku što su u smislu poznavanja političke teorije, političke filozofije i politike i Đinđić i Koštunica bili politički vukovi u odnosu na Jakova i Milojka koji malo znaju o tim oblastima i ljudima deluju kao crtani film", zaključuje Vladimir Pavićević.

Milatović i Spajić pojavili su se na političkoj sceni 2020. nakon izbora na kojima je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića izgubila vlast. Tadašnji premijer Zdravko Krivokapić promovisao ih je kao eksperte kojima su dodeljena ministarstva ekonomije i finansija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve