Svet
07.08.2023. 15:44
Beta

Nelegalni prelasci

Poljska rešila - Još 1000 vojnika na granici sa Belorusijom

Poljska
Izvor: Shutterstock

Granična straža Poljske zatražila je od Ministarstva odbrane da pošalje pojačanje od još 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijom jer su grupe migranata koje organizuju za prelazak granice beloruske službe sve agresivnije, saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Maćej Vonšik.

"Otkako je postavljena ograda na granici sa Belorusijom jača agresivnost onih koji pokušavaju da prodru u Poljsku. Svaki čas leti granje, flaše, kamenice. Nelegalne prelaske granice oroganizuju beloruske službe. Nelegalne migrante krijumčari ljudi i specijalne službe Belorusije i Rusije vrbuju u više od 40 zemalja sveta", kazao je Vonšik na konferenciji za novinare.

Glavni komandat Granične straže Poljske general Tomaš Praga optužio je belorusku graničnu službu da je umesto da štiti granicu postala zločinačka organizacija koja organizuje nelegalnu migraciju i ima od toga veliki profit.

"Grupe su veoma agresivne, postupaju organizovano i usmeravaju ih isključivo beloruske službe. Od početka godine do danas u Poljsku je pokušalo da udje 19.000 ljudi. Tokom cele prošle godine manje od 16.000. U julu smo zabeležili rekord kada su u Poljsku pokušale nelegalno da udju 4.000 ljudi", kazao je general Praga.

Poljska je na delu dugom 186 kilometara granice sa Belorusijom digla ogradu visoku 5,5 metara, a na 206 kilometara granice postavila sistem kamera i senzora.

Do daljnjeg su zatvoreni drumski granični prelazi, a otvoreni su samo železnički u Kužnjici i Šemajnovki, javio je državni Poljski radio.

Zbog rata u Ukrajini i sve jačih tenzija sa Belorusijom, posebno otkako su u nju došli ruski plaćenici iz grupe Vagner, poljska armija premešta postepeno jedinice sa zapada zemlje na istok.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin optužio Poljsku da ima pretenzije na Belorusiju i zapadnu Ukrajinu
Vladimir Putin

Predsednik Rusije

22.07.2023. 09:53

Putin optužio Poljsku da ima pretenzije na Belorusiju i zapadnu Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na zapad Ukrajine, kao i na Belorusiju, koja je do 1991. godine bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve