Svet
22.07.2023. 09:53
Beta

Predsednik Rusije

Putin optužio Poljsku da ima pretenzije na Belorusiju i zapadnu Ukrajinu

Vladimir Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na zapad Ukrajine, kao i na Belorusiju, koja je do 1991. godine bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom.

Poljska je članica Evropske unije i deo je vojnog saveza NATO.

Kako prenosi agencija Rojters, Putin je izjavio da će bilo koja agresija na Belorusiju biti smatrana kao napad na Rusiju.

Kako je Putin rekao na sednici Saveta za bezbednost Ruske Federacije, Moskva bi mogla "svim raspoloživim sredstvima" da reaguje na napad na Belorusiju, sa kojom je Rusija u savezu.

Bezbednosni komitet Poljske odlučio je pre dva dana da premesti vojne snage na istok te zemlje, nakon što su pripadnici ruske plaćeničke formacije Vagner stigli u susednu Belorusiju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su Nemačka i NATO spremne podrže Poljsku u odbrani od eventualnih pretnji sa istoka.

Putin je izneo tvrdnju da poseduje medijske izveštaje o planovima jedinica poljske i litvanske vojske koje bi se navodno uključile u operacije u zapadnoj Ukrajini, delovima koji su prošlosti pripadali Poljskoj i da navodno žele da okupiraju tu teritoriju.

"Dobro se zna da sanjaju i o beloruskoj teritoriji", rekao je Putin, ne iznoseći dokaze i dodao: "Što se tiče Belorusije, ona je u savezu sa Rusijom, i agresija na Belorusiju bila bi agresija na Rusku Federaciju. Odgovorićemo na to svim sredstvima".

Poljska je tvrdi da nema nikakve teritorijalne pretenzije na Belorusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin o izvozu ukrajinskog žita
1

Ostala još dva dana

15.07.2023. 22:16

Putin o izvozu ukrajinskog žita

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nije postignut glavni cilj sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, koji ističe 17. jula.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve