Svet
29.11.2023. 10:30
Beta

"Nisu ispunjene obaveze"

Crna Gora (ni)je spremna za popis stanovništva

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Dan uoči popisa Vlada i opozicija u Crnoj Gori različito gledaju na mogućnost da popis stanovništva, domaćinstava i stanova počne u četvrtak, 30. novembra.

Vlada i Monstat su saopštili da je sve spremno za održavanje popisa, dok su opozicija i saveti manjinskih naroda premijeru Milojku Spajiću, na sastanku održanom u utorak, preneli rezerve i zabrinutost da nisu ispunjenje sve obaveze iz sporazuma o kontroli popisa i tražili odlaganje dok se ne obezbede uslovi.

Spajić je posle sastanka saopštio da je Vlada ispunila sve uslove o održavanju popisa iz sporazuma sa savetima manjinskih naroda i opozicijom, potpisanog prošle sedmice i poručio da proces može da počne 30. novembra.

Bio je zakazan za 1. novembar, ali je zbog pretnji bojkotom odložen za 30. novembar.

Predsednik Vlade navodi da su uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi "na mnogo višem nivou" nego na popisima 2003. ili 2011. godine.

Opozicija i saveti manjinskih naroda, međutim, imaju rezerve, nisu se oglašavali posle sastanka sa premijerom i razmatraju dalje poteze o kojima bi trebalo u toku dana da upoznaju javnost.

Prema informacijama Bete, opozicija traži odlaganje popisa za nekoliko dana i čvrste garancije da će softver koji bi građanima omogućio kontrolu popisnih podataka biti izrađen, te da će izvršna vlast što pre formirati komisiju koja treba da pripremu tehničku dokumentaciju za izradu tog softvera.

Formiranje komisije je predviđeno izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koje je Skupština Crne Gore usvojila u ponedeljak, a kojim su integrisane odredbe o kontoli popisa iz sporazuma Vlade sa opozicijom i manjinskim savetima.

Skupština je u ponedjeljak promenila Zakon o popisu, ali ni tim aktom nije definisan datum početka popisa, što nije učinjeno ni sporazumom vlasti i opozicije. Ostavljeno je premijeru Spajiću da to uradi uredbom.

Dogovorom vlasti i opozicije proširene su popisne komisije, ponovljeni javni pozivi za popisivače, utvrđeno je formiranje komisije za praćenje izrade softvera za proveru popisnih podataka od strane građana, utvrđena je kontrola unosa podataka i zabranjeno vođenje identitetskih kampanja uoči popisa.

Skupština je formirala odbor za praćenje primene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, a predsednik države proglasio izmjene Zakona o popisu.

Državni zavod za statistiku, Monstat je u utorak ponovio da popis može da počne, da nedostaje 500 popisivača, ali da je Zavod spreman za taj posao, te da se taj nedostatak može prevazići preusmeravanjem popisivača iz jedne opštine u drugu ili produženjem popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, kada je odložen zbog korona virusa, dok ga 2022. nije bilo, kako je obrazloženo, iz tehničkih razloga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Život mi je ugrožen"
1

Dritan Abazović

15.11.2023. 09:51

"Život mi je ugrožen"

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je svestan "da mu je život ugrožen" zbog toga što se, dok je bio deo izvršne vlasti, obračunavao sa organizovanim kriminalom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve