Svet
01.06.2024. 23:10
Beta-AFP

Sankt Peterburg

Pored groba postavljena bronzana statua Prigožina

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Bronzana statua bivšeg vođe ruske paravojne grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu 2023, postavljena je pored njegovog groba u Sankt Peterburgu.

Nekoliko desetina pristalica bivšeg milijardera viđeno je pored groba ispred impozantne statue Prigožina, koja ga predstavlja kako stoji, javila je agencija Frans pres i dodala da mnogi posetioci ostavljaju cveće.

Nekoliko njih je bilo obučeno u vojne uniforme, pokrivenih lica.

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za ruske vojne kantine, osnovao je grupu Vagner 2014. godine, prvobitno zaduženu za prljave poslove Kremlja u Africi i na Bliskom istoku, a zatim je mobilisan na front u Ukrajini početkom 2022. godine.

Rus, koji je ranije smatran bliskim Vladimiru Putinu, pao je u nemilost ruskog predsednika pošto je naredio svojim borcima Vagner grupe da marširaju ka Moskvi u junu 2023. godine, preuzevši kontrolu nad vojnim štabom u Rostovu, na jugu.

Prigožin je optužio komandu ruske vojske za nekompetentnost u Ukrajini, kao i za korupciju, te za skrivanje realnosti na terenu od Putina.

Iako su on i njegovi borci na kraju odustali od dolaska do Moskve, posle nekoliko sati neizvesnosti, taj događaj ostaje najopasniji trenutak tokom četvrt veka vladavine Putina.

Dva meseca kasnije, u avgustu 2023. Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći na letu između Moskve i Sankt Peterburga. Kremlj je negirao odgovornost za nesreću.

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Vladimir Putin je sa svoje strane javno govorio o "talentovanom čoveku koji je napravio greške".

Mnogi borci Vagnera su naknadno integrisani u rusku vojsku ili druge strukture.

Statua Prigožina je postavljena na dan kada bi bivši šef Vagnera napunio 63 godine.

Putin je sredinom maja smenio ministra odbrane od 2012. godine Sergeja Šojgua, koji je bio česta meta Prigožinovih kritika, a nekoliko visokih oficira je uhapšeno u tom procesu, i optuženo za korupciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve