Svet
02.06.2020. 22:11
BBC News

PORUKA TRAMPU: Bog nije tvoja igračka

tan2020-6-2_151525987_11.jpg
Izvor: AP / Patrick Semansky

Američki predsednik Donald Tramp posetio je danas dve katoličke crkve u Vašingtonu i fotografisao se ispred njih držeći Bibliju, što su mnogi ljudi iz crkve osudili, izvestio je BBC.

U trenutku dok se američka nacija bori sa dvostrukom krizom, pandemijom i političkim protestima zbog rasizma i policijske brutalnosti, Trampovo demonstriranje verske pripadnosti pred kamerama nije dobro primljeno kod značajnog dela crkvenih velikodostojnika u Vašingtonu.

AP Photo/Patrick Semansky AP Photo/Patrick Semansky

"Predsednik je upravo iskoristio Bibliju, najsvetiji tekst judeo-hrišćanske tradicije i gostoprimstvo bez odobrenja u jednoj od crkava u mojoj eparhiji da bi poslao poruku koja je u suprotnosti sa hrišćanskim učenjem", rekao je vašingtonski biskup Marin Bad.

Trampa je kritikovao i jezuitski sveštenik Džejms Martin, savetnik u vatikanskoj kancelariji za komunikacije.

AP Photo/Patrick Semansky AP Photo/Patrick Semansky

"Da budem jasan, ovo je odvratno. Biblija nije ničije vlasništvo. Crkva nije mesto za poziranje. Religija nije predsednikov politički instrument. Bog nije tvoja igračka", napisao je Martin na svom Tviter nalogu.

"Videti predsednika Trampa kako stoji ispred crkve Svetog Jovana dok drži Bibliju kao odgovor na poziv za rasnu pravdu, neposredno pošto je naredio upotrebu vojne sile za razbijanje mirnih demonstracija, jedna je od najgrubljih zloupotreba religije koju sam ikada video", izjavio je predsednik verskih udruženja, rabin Džek Molina.

Povezane vesti - Šta kaže brat ubijenog Flojda?

Tramp ne pripada određenoj verskoj zajednici, tek povremeno prisustvuje bogosluženjima u crkvi i mnogo puta do sada je rekao da ne voli da traži oproštaj od Boga.

Na izborima 2016. Tramp je osvojio 81 odsto glasova belih katolika, a ankete su pokazale da ga je upravo ta grupa podržavala više nego njegovu protivkandidatkinju na predsedničkim izborima 2016. godine, Hilari Klinton.

Iako crkva nije ključna u Trampovim političkim i privatnim nastupima, nije isključeno da bi upravo predsednikov odnos prema crkvi mogao biti ključ njegove političke budućnosti, navodi BBC.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve