Svet
08.01.2024. 13:20
Beta

Lansirana raketa na Mesec

Amerikanci su na ovo čekali 50 godina (VIDEO)

1
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Prva komercijalna raketa za sletanje na Mesec koja nosi i instrumente NASA na robotskom lenderu Peregrine 1 lansirana je u SAD.

Raketa nazvana Vulkan, kompanije United Launch Alliance poletela je iznad Floride pred svitanje na let ka Mesecu na koji bi trebalo da sleti 23. februara.

Ukoliko bude uspešan, ovo će biti prvi američki let na Mesec u poslednjih pedesetak godina.

Lender Peregine 1 koji nosi raketa proizvela je kompanija Astrobotic Tehnology koja ima za cilj da razvije privatni biznis sletanja na Mesec.

Međutim ova američka kompanija iz Pitsburga nije jedina u trci na ponovno osvajanje Meseca.

Dve kompanije su dobile novac još 2019. godine u okviru NASA programa za razvoj tih usluga.

Hjustonska kompanija Intuitive machines ima za cilj da lansira lender sredinom februara ali raketom koja će ići direktnijom rutom do svog odredišta.

Poslednji put kada su SAD pokrenule misiju sletanja na Mesec bio je u decembru 1972. Džin Sernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali su 11. i 12. Amerikaci koji su hodali Mesecom, zatvarajući eru koja je predstavljala vrhunac kosmičkog programa NASA.

Novi program svemirske agencije Artemis, nazvan po sestri bliznakinji Apolona u grčkoj mitologiji, nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca u narednih nekoliko godina.

Raketa visine 61 metar je u suštini nadograđena verzija ULA-inog izuzetno uspešnog Atlas V. Raketna kompanija Džefa Bezosa, Blue Origin, obezbedila je dva glavna motora Vulkana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lansirana raketa izrađena 3D štampom (VIDEO)
1

I to je moguće

23.03.2023. 09:02

Lansirana raketa izrađena 3D štampom (VIDEO)

Prva raketa izrađena 3D štampom poletela je u sredu uveče sa Kejp Kanaverala na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali nije dostigla orbitu zbog problema tokom razdvajanja drugog stepena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve