Život
12.07.2022. 10:12
R.E.

NASA

Istorijske fotografije iz svemira (FOTO)

21
Izvor: Beta/NASA

NASA je objavila prvu fotografiju u boji svemirskog teleskopa "Džejms Veb", naslednika "Habla", koji bi trebalo da promeni način na koji vidimo univerzum.

Za sliku se kaže da je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada, koji sadrži svetlost galaksija kojoj je trebalo nekoliko milijardi godina da stigne do nas. 

212
Izvor: Beta/AP / Evan Vucci

Fotografiju je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden, u prisustvu administratora NASA Bila Nelsona.

"Ovo je istorijski dan. To je novi prozor u istoriju našeg univerzuma i danas ćemo dobiti prvi pogled na svetlost koja sija kroz taj prozor. Pre šest meseci raketa je lansirana sa zemlje. Poslali smo najmoćniji teleskop na putovanje dugo milion kilometara u kosmosu", rekao je Bajden.
 

"To je najdublja slika našeg univerzuma koja je ikada snimljena", kaže Bil Nelson.

Prema njegovim rečima, slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija. Putovala je, dodaje, milijardama godina pre nego što je stigla do teleskopa.

534
Izvor: Beta/AP / Evan Vucci

"Gledamo unazad više od 13 milijardi godina", rekao je Nelson, dodajući da će više slika koje će objaviti svemirska agencija doseći dalje, do oko 13,5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog univerzuma.

"Vraćamo se skoro na početak", rekao je Nelson. 
 

Nazvano gravitaciono sočivo, Džejms Veb teleskop je stvorio prvi pogled dubokog polja na neverovatno stare i udaljene galaksije. 

Uspeo je da otkrije izobličeni oblik (crvene lukove) galaksije koje su postojale samo 600 miliona godina nakog Velikog praska, prenosi BBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoren štit za Sunčeve zrake na najvećem teleskopu na svetu
NASA lansiranje teleskopa Džejms Veb 5.1.2022.

"Džejms Veb"

05.01.2022. 11:20

Otvoren štit za Sunčeve zrake na najvećem teleskopu na svetu

Sunčani štit na teleskopu Džejms Veb, koji bi trebalo da ga štiti o Sunčevih zraka, uspešno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve